MENÜ
Ankara 17°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Dünyayı bu hale nasıl getirdiniz!
Vedat Bilgin
YAZARLAR
27 Nisan 2020 Pazartesi

Dünyayı bu hale nasıl getirdiniz!

Dünyanın karşı karşıya olduğu salgının meydana getirdiği krizi arızi bir durum olarak kabul edip geçmek mümkün mü? Aslında nereden bakarsanız bakınız; salgın olayı daha büyük bir krizin bir parçasıdır. İster yerkürenin karşı karşıya olduğu iklim değişimlerinden, küresel ısınma denilen konuya, ozon tabakasının delinmesinden, yağmur ormanlarının hızla tahrip edilmesine, söndürülemeyen yangınların yol açtığı felaketlere, isterseniz AİDS, EBOLA, MERS gibi hastalıklara, isterseniz de şimdi yaşanan KORONA salgınının ortaya çıkması gibi olaylara bakınız. Bütün bunlar açıkça tabiatın dengelerinin bozulmasının nasıl felaketlere yol açtığının ve daha nelere yol açabileceğinin göstergeleridir.

O kapılarının önündeki pistte duran özel helikopterlerin, hava meydanlarında bekleyen özel jetlerin, garajlarına çekilmiş milyon dolarlık çeşit çeşit otomobillerinin sahipleri, ultra kapitalizmin bütün tüketim çılgınlıklarını yaşayanlar, kapitalizmin dev şirketlerinde milyonlarca dolar maaşlı yöneticisi, patronlar sınıfının gölge kapitalistleri, dünyanın neresini nasıl yağmalarız üzerine plan yapanlar, küresel soygun düzeninin adamları hiç düşündünüz mü şimdi ne oluyor diye?

SORUN BÜYÜYOR

Batı kapitalizmin oluşturduğu zenginliğin arkasında sadece tabiatın iç dengelerinin bozulması sonucu yaşanan doğal felaketler, tahribatlar yoktur. Bu zenginliğin arkasında Kara Afrika’nın maruz bırakıldığı yağma, bir kıtanın sadece yer altının değil insanlarının yok edilmesinden, katliamından köleleştirilmesine uzanan sömürgeciliğin kanlı yüzü bulunmaktadır.

Ve çağdaş kapitalist ilişkilerin ortaya çıkmasıyla kurulan emperyalist mekanizmanın, yaklaşık yüz yıllık tahribatının sebep olduğu yoksulluk ve eşitsizlikler daha az insani soruna yol açmamıştır. Ya Dünyanın yoksuları, açlıktan ölen milyonları. Kısaca bugünkü dünya durumunun arkasında sadece tabiatın dengelerinin bozulması değil, insani sorunlara yol açan beşeri dengenin bozulmasının büyük rolü vardır.

Toplumların iç dengelerinin parçalanmasına yol açan olaylar arasında, toplumsal bakımdan yaşanan derin eşitsizlikler, bunların meydana getirdiği sınıf farklılıklarının toplumun bütünlüğünü tehdit ettiği sürdürülmesi imkânsız bir düzen bulunmaktadır.

NEREYE DOĞRU?

Bunun neticelerinden biri baskı rejimlerinin kurulması, diğeri çatışmaların ve iç savaşların toplumları parçalamasıdır. İnsanların temel insani varoluş şartlarını ortadan kaldıran sosyal çatışma ve dengesizlik durumunu emperyalist aşamada başka toplumlar üzerinde kurduğu bağımlılık ilişkileriyle çözmeye çalışan Batı kapitalizminin en büyük sorunu ise, yarattığı insan modeli ve davranış biçimidir.

Sahiplenmeci/doyumsuz bencil bireylerin her şeyi ele geçirme, hep daha fazlasına sahip olma ihtirası, her şeyi metalaştıran, her şeyi tüketilecek nesneye dönüştüren hayat tarzı, artık insanı ve tabiatı yıkım aşamasına getirmiş bulunmaktadır. Şüphesiz virüs sonrası her şey değişmeyecektir fakat bu durumun sürdürülemez olması üzerinde düşünceler ve arayışlar artacak, zaten krizde olan Batı sisteminin çözülmesi daha da hızlanacaktır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi