MENÜ
Ankara 26°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Sağlık çalışanları
Vedat Bilgin
YAZARLAR
26 Mart 2020 Perşembe

Sağlık çalışanları

Sağlık çalışanları tarihin her zor döneminde büyük hizmetler yapmışlardır, Milli Mücadele sürecinde yazılan destanda onların anlatılmamış hikâyeleri vardır, fakat bugünkü gibi salgın döneminde üstelik kaynağı çok iyi tanınmayan bir virüsle mücadelede yaptıkları hizmet, katlandıkları riskler, karşılaştıkları tehlikeleri anlatmak için fedakârlık kavramı yetersiz kalacaktır.

Küresel salgın karşısında ulusal düzeyde yapılması gereken her şeyin yapıldığı bir süreçten geçilmektedir. Cumhurbaşkanı Erdoğan “bu devlet sosyal devlettir” diyor, bu çok önemli bir tavrı yansıtmaktadır. Sağlık Bakanı Koca bu zor dönemde sorumlu, güven duyulan bir devlet adamı olarak görülürken; İç İşleri Bakanı Soylu kamu düzenin sağlanması konusunda yapılan mücadeledeki başarısını, bu aşamada da kamu güvenliği konusunda uygulamaya konulan tedbirlerle bir kere daha göstermiş olmaktadır.

SOSYAL DEVLET

Bu tür zor dönemlerde yapılan mücadelelerde, salgının yayılmasının öncelikle kontrol altında tutulması açısından sağlık hizmetlerinin etkinliği elbette çok önemlidir fakat güven duygusunun güçlü olması vaz geçilmez bir önem arz etmektedir. Bunun bir yönü kamu düzenini sağlayan devlet kurumlarının fonksiyonelliği ile diğeri ise sağlık kurumlarının işleyişiyle ilgilidir.

Türk devletinin küresel virüs salgınında canla başla mücadele etmesinde ön cephede yer alanlar arasında şüphesiz onlar vardır. Sağlık çalışanları arasında en önde görünenler doktorlar, tıp alanında çalışan akademik personel olması işin doğası gereğidir; onlar kamusal alanda en fazla görünür oldukları için sağlık sektöründe hizmetin yürütülmesinde diğer sağlık çalışanlarının, hemşirelerin, ebelerin, sağlık teknisyenlerinin, kısaca muhtelif kadrolardaki sağlık elemanlarının çalışmaları fazla görünür değildir. Arka planda kalsalar da, görünmeseler de sağlık emekçilerinin hizmeti adeta bu sektörün sosyal alt yapısını oluşturmaktadır.

MÜCADELENİN KAHRAMANLARI

Bu süreçte Sağlık Bakanı Koca tarafından açıklanan sağlık personelinin döner sermaye ödemelerinin tavan rakamdan ödenmesi konusundaki açıklaması ve yine otuz iki bin yeni personel alınacağını söylemesi çok önemlidir. Bu açıklamalar çalışanlar, onların örgütleri tarafından olumlu karşılanmıştır. Sağlık Sen Genel Başkanı Semih Durmuş yaptığı açıklamada bu konulardaki ‘çalışmalarının ve taleplerinin uzun zamandan bu yana devam ettiğini belirterek ‘bu neticenin memnuniyet verici olduğunu’ söylemiştir.

Türkiye’nin sağlık alt yapısında devrim niteliğinde yaptığı değişimler, sağlık alt yapısının modernizasyonunun bugünkü mücadelede nasıl bir güç oluşturduğunu sanırım her şeye muhalefet edenler de anlayacaktır. Burada alt yapıdaki değişim kadar sektörün beşeri zenginliği kalitesi de önem kazanmaktadır. Sağlık çalışanlarına gönderdiğimiz alkışların somut sosyal desteklerle, sektörün gelişmesine katkı yapacak düzenlemelerle daha ileriye gitmesi, karşılaşılan sorunları aşmanın şartıdır. Bu virüsü yeneceğiz çünkü sosyal devlete, sağlık çalışanlarına, kısaca Türkiye’ye güveniyoruz.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi