MENÜ
Ankara 27°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
New York Times çatlasın…
Markar Esayan
YAZARLAR
25 Nisan 2020 Cumartesi

New York Times çatlasın…

Covid-19 sonrası ulus devletler ile küreselciler arasındaki kavga daha fazla yüzeye vuracakmış gibi gözüküyor. Bir süre sonra devletlerin Covid-19 için uyguladıkları yasaklar hoşnutsuzluk uyandırdığında ulus devlet karşıtı rüzgârları küreselciler oldukça verimli kullanacaklardır.

 

***

Bir de acilcilik ile yüzleşmek zorunda kalacağız. Pek çok konuda adımlar daha hızlı atılmak zorunda kalacak. Önce korunma içgüdüsüyle devletlerden bu acil adımları atması talep edilecek. Eskiden uzun tartışmalar sonucu yürürlüğe konan kanun ve uygulamalar, bu kez ışık hızında gerçekleşecek.

 

***

Bu devletleri yönetenlerin önce işine yarar gibi gözükse de, hesap verme sorumluluğu olan yönetimler bu hızdan olumsuz etkilenecekler. Hızdan kaynaklanan her menfi durumda elimizin altında olan yönetimler zarar görecek. Küreselciler de bunu tıpkı Gordon Brown’ın yaptığı “Dünya hükümeti” önerisinde olduğu gibi işlevselleştirecekler.

 

***

Burada bize sallayacakları sopa, totaliterleşme, içe kapanma ve mahremiyetin artık insanların kalp atışlarını takip edecek kadar ihlal edilmesi olacak.

 

***

Aynı anda birçok tuzaktan korunmak ve birden fazla doğruyu yapmak durumunda olduğumuz bir dönem bu.

 

***

Ne totaliter devletler, ne de devletler ile rekabet halindeki küreselci zihniyet arasında kalarak bir yol tutturmak da mümkün. Nitekim Türkiye de bu özgürlükçü, vatandaş merkezli yoldan gitmekte. Süreç en başından beri şeffaflıkla yürütülmekte. Bu durum vatandaşta ciddi güven yaratmakta. Milletimiz de devletin sağlığın korunması noktasındaki tavsiye ve uygulamalarına gönüllülükle uymaktadır.

 

***

Yani Türkiye’deki uygulamada ne mahremiyet/sağlık, ne de güvenlik/özgürlük çelişkisi yaşanmaktadır. Bilakis, ilk sokağa çıkma yasağı uygulamasının hemen öncesinde bir kısım vatandaşın sokağa çıkma yönünde tercih yapmasının sorumluluğunu İçişleri Bakanımız almış ve istifa etme iradesi ortaya koymuştur.

 

***

Nereden bakılırsa yöneticinin denetlenebilir, şeffaf ve hizmetkâr olduğu bir sistem kurduk. Gerektiğinde hızlı karar alıyoruz, ama bir sene önce yayımlanan Pandemi Genelgesi’nde olduğu gibi akıllıca öngörüler ile sıkışmıyoruz. Aynı şey yapılan şehir hastaneleri ve diğer altyapı çalışmaları için de geçerli.

 

***

Türkiye dünyanın daha tartışmaya henüz başladığı bir çelişkiyi gideren modeliyle göz kamaştırıyor.

 

***

New York Times çatlasın.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi