MENÜ
Ankara 18°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çirkin Amerikalı!
Vedat Bilgin
YAZARLAR
20 Ağustos 2020 Perşembe

Çirkin Amerikalı!

Biden tarafından Türkiye’ye yöneltilmiş sözlü saldırı sorunun iyice açığa çıkmasına sebep oldu. Çirkin Amerikalı doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alırken aynı zamanda muhalefeti işbirlikçi olmakla aşağılıyor, daha önce yaptırdıkları darbeleri hatırlatıyordu; 15 Temmuzda darbeyle başaramadıklarını bu defa nasıl gerçekleştireceklerinin üzerinde dururken de bütün Türk milletini düşman olarak gördüğünü ortaya koymuş oluyordu.

Başta Ana Muhalefet olmak üzere, muhtelif muhalefet sözcülerinden de kendilerince bazı cevaplar gelmedi değil fakat yapılan açıklamaların hiçbiri, muhalefeti töhmet altında bırakması bir tarafa Türkiye’ye karşı bu aşağılık ifadelere gereken cevabı karşılayacak nitelikteydi. Türkiye’ye karşı bu düşmanca tutum karşısında MHP lideri Bahçeli’nin Biden’a hak ettiğini fazlasıyla söyleyen çıkışı düzeyinde diğer partilerden bir karşılık verilememesi sadece düşündürücü değil, muhalefetin esas krizini gösteren bir durumdur.

MUHALEFET NEDİR?

Muhalefet Biden’nın bu lafları ne zaman söylediğine bakmadan yapılan saldırının Türkiye’ye karşı yapıldığını görmek mecburiyetindedir; bir anlamda muhalefetin Biden’la sınavı başarısız kalmışsa bu mecburiyet durumunda yeterli cevabın verilememiş yani emperyalist müdahale anlayışına karşı Türkiye savunmasının yapılamamış olmasıyla ilgilidir.

Türkiye savunması nerede başlar? Birinci savunma alanı Türkiye’nin uluslararası sistemde eşit hukuku olan bir aktör, bağımsız bir ülke olasıyla ilgilidir. Dolayısıyla bu savunma, askeri darbelerle ya da çeşitli operasyonlarla, müdahalelerle, Türk demokrasisine yönelen saldırılarla ülkenin meşru yönetimini devirmeyi planlayanlara karşı milletin egemenlik hukukunu savunmakla başlar. Burada muhalefetin anla(ya)madığı husus seçilmiş meşru yönetime karşı muhalefet yapmakla, dış operasyonla aynı yerde durmanın çelişkisidir. İkinci savunma alanı, ülkenin bölgesel sorunlar ve milli çıkarları hakkındaki tutumla ilgilidir. Türkiye’nin İran’ın, Irak’ın, Suriye’nin, Libya’nın toprak bütünlüklerini savunması, Kıbrıs’ta, Akdeniz’de meşru haklarını müdafaa etmesi karşısında başta Biden olmak üzere emperyalistlerden gelen açık veya kapalı tehditlere tereddütsüz cevap verilmesi adam gibi bir muhalefetin zorunlu şartıdır; burada gösterilen bir tereddüt sadece Biden gibilerin hoşuna gidecektir.

İKTİDAR SORUNU

Üçüncü; bir alan doğrudan doğruya ülkenin bütünlüğü ile ilgilidir. Başta Biden olmak üzere emperyalizmin bütün sözcüleri PKK/PYD terörünü Türkiye’nin yurtsever Kürt toplulukları üzerinde bir baskı aracı haline getirip, bunu bir iç savaş projesinde kullanmak istemektedirler. Muhalefetin sorunu bu alanda da ortaya açık bir siyaset koyamaması başka ifadeyle PKK uzantısı siyasi partiyle ortak hareket etme arayışından dolayı, emperyalistlerin çizgisinde meseleye bakmalarıdır.

Kısaca Biden’ın açıklamaları vesilesiyle muhalefet partilerinin önüne Türkiye için muhalefetin nasıl yapılacağını göstermek için bir fırsat çıkmıştır fakat bunu gösterecek hassasiyet ve politik ufuktan uzak olduklarını bizzat kendi sözleriyle ortaya koymuşlardır. Esas sorun bir anlamda muhalefetin iktidar sorunudur.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi