MENÜ
Ankara 17°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
CHP bölünür mü?
Vedat Bilgin
YAZARLAR
10 Ağustos 2020 Pazartesi

CHP bölünür mü?

CHP etrafındaki tartışma parti bölünür mü şeklinde bir soruyu gündeme taşımış görünüyor. Hemen söyleyelim CHP’den ayrılan ve ayrılacak olanlar yeni partiler kurabilir fakat CHP bölünmez. Bu partinin sorunu bölünme değil ‘çoğalma’ yani toplumun tercih ettiği birinci parti olmak için çoğunluğun oyunu almakla ilgilidir.

Elbette bunun sebepleri vardır. Hemen hatırlayalım; partinin eski Genel Başkanı olmasına rağmen Bülent Ecevit ayrı parti kurmuş fakat kurduğu parti ancak bir seçim ciddi bir varlık gösterebilmişti. Oysa o Ecevit, CHP’yi 1970’li yıllarda en çok oy alan parti yapmayı başarmış, başka vasıflarıyla da partiye yeni bir soluk getirmiş, döneme göre siyasal programında yaptığı değişiklerle geniş yankı yapan projeleriyle CHP’nin siyasal hayattaki konumunu değiştiren bir liderdi. Bugün, kim ayrılıp parti kurarsa kursun Ecevit çapında bir siyasetçi ortada görünmemektedir, dolayısıyla CHP bölünmez fakat ayrı bir parti kurulmasının başka bir etkisi olabilir. HDP gibi partilere daha fazla mecbur kalabilir.

ÇARESİZLİKTEN SİYASET ÇIKMAZ

Türkiye’nin siyasi sistem değişimi bütün alışkanlıkları değişmeye zorlamıştır. Siyasetçiler artık yeni sistemin seçim kazanma şartı olan % 50+1 şartını istemeseler de göz önünde bulundurmak mecburiyetindedirler. Son mahalli idareler seçiminde CHP’nin belli başlı büyük şehir belediyelerini kazanmış olması gerçeği değiştirmeye yetmemektedir. CHP’nin ülke genelindeki oyu hala % 20-25 arasında seyretmektedir. Bu durum ‘biz mahalli idareler seçimlerinde zafer kazandık’ denilmesiyle aşılacak bir sorun değildir. CHP’nin %25’iyle AK Parti arasındaki fark son seçimde dahi % 20’nin altına inmemiştir.

Bu durumda CHP’den ayrılmaların varlığı, başka partilerin kurulması bu parti için tali sorunlardır; asıl sorun girdiği her seçimi kaybeden partinin başka işi yokmuş gibi kurultaydan hemen sonra ‘ittifak’ ekseninde yeni arayışlar içine girmesidir. Bu durum, aslında üç yıl sonraki seçimde CHP’nin seçim kazanma iddiasının olmadığını şimdiden açıklamaktan öteye nedir? Ana Muhalefet partisi konumunda bir siyasal partinin, daha seçimlerin yapılmasına üç yıla yakın bir süre varken ittifak senaryoları peşinde koşması oldukça problemli bir durumdur.

CHP’NİN SORUNU İÇİNDEDİR

CHP gibi bir partinin, iktidarı yirmi yıla doğru giden AK Parti karşında ortaya yeni bir siyasal projeyle çıkamaması sorunun esasına işaret etmektedir. Sorunu doğru tanımlamak lazımdır. CHP veya ondan çıkacak yeni partilerin Türk siyasal hayatına dönük söyleyecekleri; AK Parti karşıtlığından, hatta doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan düşmanlığından başka dillendirdikleri ne vardır?

Siyaset sürecinin en temel aktörü olan bir partinin konumu, tarihiyle, kurumsal kimliği ile parti yönetimi ortaya hiçbir varlık koymasa da % 20’lerde oy veren sosyal tabanıyla çelişmektedir. CHP’nin Türkiye’nin önündeki meselelere dair basit sloganlardan öteye hiçbir şey koyamaması ciddi bir çıkmaza işaret etmektedir. Bu partinin öncelikle kendi durumunu analiz eden bir çalışmaya ihtiyacı vardır, çünkü sorun kendi içindedir. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi