MENÜ
Ankara 23°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Aşı: Kriz mi, fırsat mı?
Markar Esayan
YAZARLAR
7 Mayıs 2020 Perşembe

Aşı: Kriz mi, fırsat mı?

Geçen pazartesi günü önemli bir telekonferans gerçekleştirildi. “Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği” adlı bu telekonferansta Kovid-19 virüsüne dönük ayrı ayrı sürdürülen altı aşı çalışması masaya yatırıldı ve yöntemin ne olması gerektiği tartışıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan başka bir randevu ile çakışmasına rağmen bir video kayıt göndererek toplantıya katıldı.

 

***

Toplantıya ABD ve Rus Başkanları mazeret belirtmeden katılım göstermediler.

 

***

AB’nin en büyük endişesi, ABD, Çin veya bir başka ülkenin aşı geliştirmesi halinde milliyetçi davranarak bu imkandan dünyanın geri kalanını mahrum etmesi. Şimdiden ciddi bir krizin eşiğindeyiz denebilir. Çünkü böyle bir risk gerçekten de var.

 

***

Böyle bir tutum zaten ağır aksak işleyen veya bazen hiç işlemeyen uluslararası kurum ve kuruluşların da sonu olur. Aşının stratejik bir silah gibi kullanılması manasına gelir. Bundan siyasi ve ekonomik güç elde etmek, zaten faydacılığın dibine batmış bir dünyada iyimserliğin son kırıntılarını da yok eder.

 

***

Başkan Erdoğan’ın sözleri ile “Dünya beşten büyüktür” anlayışından “Dünya birden büyüktür”e maalesef küme düşülür. ABD’nin aşıyı bulması halinde “Önce Amerika” diyeceğine, Çin’in bulması halinde ise bunnu yüksek fiyatla dünyaya pazarlayacağına kesin gözüyle bakılıyor çünkü.

 

***

Türkiye ise yaklaşımını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın verdiği mesajla ortaya koydu. İnsan ve eşitlik merkezli bir yaklaşım bu. Şöyle diyor Cumhurbaşkanı:

“Kovid-19 aşısı tüm insanlığın ortak malı olmalıdır. Bu bakımdan üretilecek aşıya küresel erişimin garanti altına alınması ve ‘kimsenin geride bırakılmaması’ prensibinin itinayla uygulanması son derece önemlidir.Aşı geliştirme çabalarına yönelik maddi katkımızı belirlerken tüm bu hususları dikkate alacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu amaçla oluşturulan 7.4 milyar euroluk kaynağa destek verileceğini ve 23 Mayıs’a kadar ödenecek tutarı bildireceklerini de duyurdu.

Umuyoruz ki, bu önemli mesele ahlaki bir krizin değil, Kovid-19 sonrası yeni bir başlangıcın vesilesi olur. Herhangi bir ülkenin geliştirdiği aşının tüm dünya insanlarının erişimine açılması insan uygarlığının yüz akı olacak ve gelecek için ümitlerimizi arttıracaktır. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi