MENÜ
Ankara 24°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Güçlü Başkan Güçlü Meclis…
Markar Esayan
YAZARLAR
3 Mayıs 2018 Perşembe

Güçlü Başkan Güçlü Meclis…

Tarihi bir dönemde hem Meclis’te, hem de Anayasa Komisyonu’nda yer almak gibi bir şansım oldu. Tabii hem görev, hem de gözlem yaptım. Bu gözlemler tabii ki ancak bir kitap hacminde anlatılabilir. Ben bugün sadece kamuoyunda “İttifak Yasası” diye bilinen kanunun komisyon ayağını kısaca paylaşacağım.

Komisyonda CHP ve HDP’li üyeler, bu kanunun AK Parti ve MHP özel çıkartıldığını, 16 Nisan’dan önce “Koalisyonlar tarihe karışacak” diyen bizlerin ise yalan söylediğimizi, söz konusu olanın “kirli koalisyon” olduğunu ve affedersiniz, hadisenin “hırsızlık” olarak açıklanabileceğini iddia edip, yasaya hayır oyu verdiler.

Komisyonlardan ve Meclis’ten sayısız kanun gelip geçiyor, ama insan sanki hep aynı kanunu görüşüyormuş hissine kapılıyor. Çünkü CHP/HDP her kanuna karşı çıkıyor ve reddediyor.

Oysa gerçekten de koalisyonlar tarihe karışmıştı ve İttifak Yasası bu nedenle çıkartılıyordu. Koalisyon, parlamenter sistem içinde seçime bağımsız giren, aldıkları oyun tek başına hükümet kurmaya yetmemesi üzerine, artık seçmene fikrinin sorulamayacağı bir süreçte bir tür mühendisliğe partilerin evet demesi anlamına geliyordu.

Cumhurbaşkanlığı Sistemi’nde tüm bu süreçler, seçimden çok önce İttifak Kanunu’nun sağladığı hukuki/meşru zemin içerisinde, seçmen henüz kararını vermeden, oyunu kullanmadan şeffaf bir süreçte ve siyasi risk peşinen alınarak atılan bir adım.

AK Parti ve MHP, henüz erken seçim kararı ufukta bile yokken bu ittifakı ilan ettiler. Çünkü yeni sistem ve Yenikapı Ruhu bunu gerektiriyordu.

Şimdi öğrendik ki, CHP, İP, SP ve DP de ittifak etme kararı almışlar. İttifak Yasası’ndan faydalanarak bu ortaklığı hukuki bir çerçevede 6 Mayıs’a kadar YSK’ya bildirecek, resmiyet kazanacaklar. Hayırlısı olsun.

Peki neden hakarete, iftiraya varan çirkinliklerle AK Parti ve MHP’ye saldırdılar? Neden milletimizi kandırmaya kalktılar? Şimdi bu dört ittifak partisi, HDP’yi de yanlarına alarak seçimlerde başarı elde etmeyi ve o eski atıl sistemi ihyayı hedefleyecekler. Çelişkilerden çelişki beğen.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanamama halinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tekrar seçime götürmek için Meclis’te HDP ile birlikte 360 milletvekilini aşmaya çalışacaklar. Bunun için de yeni sistemin tüm olanaklarından faydalanmayı hedefliyorlar. Faydalansınlar, demokratik haklarıdır. O zaman neden millete sürekli yalan söylüyorlar? Geçmişte bu kadar yalan söylemişken 24 Haziran vaatlerine bu millet nasıl güvensin?

İddialarımızın arkasındayız. Meclis görüldüğü üzere güçlenmiş, seçmenin olanakları artmıştır.

Şimdi sıra, “Güçlü Başkan, Güçlü Meclis” denklemini ortaya çıkarmaya gelmiştir. Yeni sistemin kurumsallaşacağı bu ilk dönemde yürütme ve yasamada Cumhur İttifakı’nın güçlü olması gerekmektedir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi