MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TCMB: Kartla para çekme işlemlerinde tahvil alım kuralı hafifletiliyor
Ekonomi
19 Mayıs 2023 Cuma 10:33

TCMB: Kartla para çekme işlemlerinde tahvil alım kuralı hafifletiliyor

Bloomberg HT'nin haberine göre, Merkez Bankası, bankalara müşterilerin kredi kartlarından nakit çekmeleri, kredili mevduat hesapları ve altın harcamaları için devlet tahvili alma zorunluluğu getiren yeni kuralı gevşetiyor.

Bloomberg HT'nin haberine göre, Merkez Bankası, bankalara müşterilerin kredi kartlarından nakit çekmeleri, kredili mevduat hesapları ve altın harcamaları için devlet tahvili alma zorunluluğu getiren yeni kuralı gevşetiyor. Buna göre;

-Değişikliğe göre 15.000 liraya (758 $) kadar olan harcamalar tahvil alım yükümlülüğünden muaf tutulacak.

-Yönetmelik, müşterilerin aylık harcama limiti 50.000 liranın üzerinde olan kredi kartlarıyla yaptıkları altın ve mücevherat alımlarının yüzde 30'u tutarında devlet tahvili almalarını zorunlu kılıyordu.

Aylık, Menkul Değerler, Bankacılık Sektörü (Bin TL) (Aylık)… Kaynak: TCMB, BDDK, Dinamik Yatırım

TCMB, makroihtiyati tedbirler ile döviz spekülasyonunu önlemeye yönelik geçici olacağı düşünülen kurallar uygulamakla birlikte, bir önceki düzenlemeyi bir nebze gevşetip kredi ve nakit kullanım imkanlarının ihtiyaç dahilinde kalmasını sağlamaya çalışmış görünüyor. Enflasyon altında kredi faizleri ile kullanılan bu gibi imkanlar seçim belirsizliği ortamında dövize veya altına gidebilir. Menkul kıymet tesis kuralı ise bu tip bir spekülatif talebe sınırlama getiriyor.

Enflasyon ortamında düzenlemeler ile kredi faizleri düşük kalırken, mevduat faizleri de kredi faizlerinin üzerine çıkmış görünüyor. Uzun vadeli sabit getirili bono almak yükümlülüğü bilançoda vade uyumsuzluğu ve fiyat risklerine neden olabilir.

Kaynak:Enver Erkan / Dinamik Yatırım

Hibya Haber Ajansı
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi