MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Küresel piyasalar
Ekonomi
10 Haziran 2021 Perşembe 10:43

Küresel piyasalar

Dün ABD piyasaları, kritik enflasyon verisinin endişe verici artış göstermeyeceği yönünde artan beklentiler sonucu tahvil faizlerinde görülen gerilemenin yansımaları ile satıcılı seyir izledi.

Küresel piyasalarda fiyatlamalar: Tahvil faizlerinde görülen gerilemenin bankacılık hisselerinde tetiklediği realizasyonlarla satıcılı seyir izledi

Dün piyasalarda neler oldu? Dün ABD piyasaları, kritik enflasyon verisinin endişe verici artış göstermeyeceği yönünde artan beklentiler sonucu tahvil faizlerinde görülen gerilemenin yansımaları ile satıcılı seyir izledi. Önceki gün beklentinin altında ılımlı artış gösteren Çin TÜFE verisinin ışığında ABD fiyat verisinde de benzer görünümün hakim olacağı yönünde beklentilerin oluştuğunu takip ettik. Bu paralelde enflasyonda görülebilecek yükselişin geçici olacağına ilişkin öngörülerle ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin son 3 ayın en düşük seviyesi olan %1,49 seviyesine gerilemesi sonucunda bankacılık sektörü hisselerinde düşüşler %1’i aştı. Endeksler tarafında, Dow Jones endeksi %0,44 düşüşle 34.447,14 seviyesinden kapanırken; S&P 500 endeksi de %0,18 değer kaybıyla 4.219,55 seviyesinden tamamladı. Nasdaq endeksi ise %0,09 düşüşle 13.911,75 seviyesinden kapandı. Sektörler cephesinde 11 sektör hissesinden 7’sinin realizasyonlara sahne olduğunu izledik. En çok değer kaybı bankacılık sektörü hisselerinde görülürken, sağlık sektörü hisseleri alıcılı seyir izledi.

Bugün ne bekliyoruz? Bu sabah GOÜ piyasalarında ise, ABD TÜFE verisine ilişkin beklentilerin risk iştahı üzerindeki yansımalarına ek olarak, ABD-Çin cephesindeki gelişmelerle alıcılı seyir görülüyor. Özellikle ABD tahvil faizlerindeki gerilemenin bankacılık hisseleri öncülüğünde gelişmiş ülke piyasalarından gelişen piyasalarına girişleri tetiklediğini gözlemliyoruz. Bu sabah ABD 10 yıllık tahvil faizleri %1,48’li seviyelere gerilemiş durumda. Bu bağlamda ABD TÜFE verisi sonrası tahvil faizlerinde sakin görünümün devam etmesi halinde gelişen ülke piyasalarına yönelimin güçlenebileceğini belirtmek isteriz. Diğer yandan ABD-Çin ilişkileri cephesinde, offshore yuanın Çin ve ABD ticaret bakanlarının Başkan Joe Biden'in yönetiminin başlamasından bu yana ilk görüşmelerinde ticaret ve yatırım bağlantılarını ilerletme konusunda anlaşmaya varmasının ardından değer kazançlarına sahne olduğunu izliyoruz. Ayrıca, Başkan Biden’ın TikTok ve WeChat üzerindeki Trump dönemi yasaklarını iptal etmesi de iki ülke ilişkilerinde olumlu rüzgarlar estiriyor. Başkan Biden bu tarz uygulamalardan ziyade diğer ülkelerden gelen yazılım uygulamalarının gözden geçirilmesini ve güvenlik riski oluşturanlara karşı önlem alınmasını emretti. ABD vadeliler cephesinde ise bu sabah ılımlı alıcılı seyir görülüyor. Bugün ABD’de TÜFE ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları verileri takip edilecek. Mayıs ayı TÜFE verisinin manşet bazda %4,7 artışla son 10 yılın en sert yükselişini kaydetmesi bekleniyor. Çekirdek bazda da piyasa beklentisi yıllık bazda %3,5 artış görüleceği yönünde. Haftalık işsizlik maaşı başvuruları cephesinde de 5 Haziran verisinin 370K ile pandemi döneminin en düşük seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor. Euro Bölgesi cephesinde de AMB faiz kararı toplantısı takibimizde olacak. Piyasa beklentisi politika faizinde değişikliğe gidilmeyeceği yönünde. Ancak varlık alımları cephesinde yükselecek söylemler piyasaların seyri açısından kritik olacak.

Gelecek gündemde neler var? Yarın ABD’de Michigan tüketici güveni verisi izlenecek. Haziran ayı öncü verisinin aylık bazda 1,3 puan artışla 84,2 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi