MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Günün gelişmeleri
Ekonomi
8 Haziran 2021 Salı 12:48

Günün gelişmeleri

Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre nakit denge Mayıs ayında 29 milyar TL açık verdi.

TÜRKİYE:  Dün yurtiçinde veri akışı sakindi. Hazine ve Maliye Bakanlığı verilerine göre nakit denge Mayıs ayında 29 milyar TL açık verdi. Yılın ilk 5 ayındaki açık ise 31 milyar TL olarak kaydedildi. Faiz dışı dengede ise Mayıs'ta 18,04 milyar TL açık oluşurken faiz dışı denge Ocak-Mayıs döneminde 36,81 milyar TL fazla verdi. Dün Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından düzenlenen iki tahvil ihalesinde toplam satış 4 milyar 356 milyon TL olarak gerçekleşti. 4 yıl vadeli 6 ayda bir yüzde 6,30 sabit kupon ödemeli devlet tahvilinin yeniden ihracı öncesi piyasa yapıcılardan gelen 1,37 milyar TL’lik teklife karşılık, 800 milyon TL satış gerçekleştirilirken 10 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli tahvilin ilk ihracı öncesinde ise piyasa yapıcılardan gelen 1,30 milyar TL’lik teklife karşılık, 850 milyon TL satış yapıldı. Dünün en önemli haberlerinden biri Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, HDP’nin kapatılması istemiyle ikinci kez Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) dava açması oldu. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının HDP’nin kapatılması istemli yaklaşık 850 sayfalık iddianamesinde, yaklaşık 500 partili hakkında siyasi yasak istendi. Partinin banka hesabına tedbir konulması da talep edildi. Bugün bu gelişmelerin piyasaya nasıl yansıyacağını izleyeceğiz. Özellikle parti kapatma davaları geçmişte borsa üzerine olumsuz yansıdığından bugün böyle bir baskının yaşanıp yaşanmayacağını takip edeceğiz. Dün BİST100 endeksi günü % 0,99 değer kazanarak günü 1.447,08 puandan tamamlarken toplam işlem hacmi 14,3 milyar lira seviyesinde gerçekleşti. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran % 2,85 ile spor olurken en çok kaybettiren ise % 1,19 ile turizm oldu. Usd/Try ise günü dolar endeksindeki baskı ve Türk Lirası’nın kısmi değer kazanımıyla bir miktar geriledi.

Bugün yurtiçinde veri akışı sakin.

ABD:  Dün ABD’de veri akışı sakindi. ABD Hazine Bakanı Yellen, Biden’ın gerçekleştirmek istediği 4 trilyon dolarlık tarihi kurtarma programının tam istihdamı 2022 yılında sağlayabileceğini ifade ederken ABD ekonomisinin hızla toparlandığını ve  pandemi öncesi seviyeye geçiş yapmaya başladığını, bu noktada kamunun yatırımlarının özel sektörü de yatırıma teşvik edebileceğini söyledi. Yellen ayrıca enflasyonun % 3 seviyesinin üzerine çıksa da orada kalıcı olunmayacağını ancak son dönemde enflasyon tarafında hafif yükseliş emarelerinin görüldüğünün altını çizdi. ABD’de son günlerde özellikle enflasyonun sert yükselmesi ve istihdamın sınırlı toparlanması sonrası yeni teşvik paketinin ne kadar büyüklükte olacağı tartışılmaya başlandı. Bu konuda henüz Cumhuriyetçiler’le Demokratlar arasında bir uzlaşı söz konusu değil. ABD'de Senato'nun Cumhuriyetçi üyelerinin bir çoğu, Hazine Bakanı Janet Yellen'in Cumartesi günü yapılan G7 toplantısında vardığı minimum global kurumlar vergisi anlaşmasına da tepkili olduklarını ifade ettiler. Cumhuriyetçi Senatör John Barraso bu anlaşmanın büyümeye devam etme çabasına zarar verebileceğini söyledi. ABD'de yeni bir uluslararası anlaşmanın Senato'dan geçmesi için ise üyelerin üçte ikisini oyuna ihtiyaç var. Bu anlaşmanın sadece Demokratların oyları ile Senato’dan geçirmek pek mümkün olmayacak. ABD 10 yıllık tahvil faizi düşüşünü sürdürerek % 1.55 seviyesine doğru geri çekilirken dolar endeksinde de düşüş görüldü. Özellikle ABD’de son dönemde artan enflasyona rağmen 10 yıllık tahvil faizlerinde görülen yatay seyir dikkat çekerken Perşembe günü açıklanacak enflasyon sonrası tahvil faizlerinin seyri merakla bekleniyor. Dün ABD borsaları günü karışık kapattı. Son dönemde ABD verilerindeki iyimserlik ve enflasyondaki endişeler borsaların karışık seyretmesine neden olmakta.

Bugün ABD’de ticaret dengesi açıklanacak.

EURO BÖLGESİ:  Dün Euro Bölgesi’nde Sentix tüketici güveni beklentilerin üzerinde 28.1 puana yükselirken Şubat 2018’den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Sentix tüketici güven endeksi de pandemi başladığından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Ekonominin hızla toparladığı Euro Bölgesi’nde 10 Haziran’da Avrupa Merkez Bankası’nın PEPP’te (tahvil alım programı) nasıl bir değişikliğe gideceği merak ediliyor. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Legarde ekonominin henüz tam olarak toparlanmadığını ve bu toparlanmayı görene kadar bu yönde bir adım atmayacaklarını ifade etmişti. Tahvil alım programında bir değişiklik için bu ay Avrupa Merkez Bankası bekleyebilir. Önce ABD’den bir adım atılmasını izleyebilirler. Alınacak kararlar borsalar ve euro üzerinde fiyatlamalarda belirleyici olabilir. AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, Britanya'nın ürünlerinin Kuzey İrlanda'da satılmaya devam edilebilmesi için Brexit anlaşmasındaki Kuzey İrlanda Protokolü'nü çiğnemesinin beraberinde misillemeleri getirebileceği uyarısında bulunurken Britanya'nın tavrı sürmesi halinde tüm koşulları değerlendireceklerini kaydetti. Dolar endeksindeki geri çekilme nedeniyle Eur/Usd paritesi dünü alıcılı tamamlarken Eur/Try’de tarihi zirveden kar satışları sürmekte. Avrupa borsaları ise Almanya Dax endeksi hariç dünü yükselişle kapattı.

Bugün Euro Bölgesi’nde 2021 yılının 1. çeyreğine ilişkin büyüme verisinin % 0.6 azalması bekleniyor. Euro Bölgesi’nin geneline ait açıklanacak Zew ekonomik güven endeksinin 85.5 puana çıkacağı tahmin edilirken Almanya’dan gelecek Zew ekonomik endeksinde beklenti ise 86.0 puana çıkması yönünde. Korona virüs kısıtlamalarının kaldırılması ile iyice toparlanan Euro Bölgesi’nde bunun yansımalarının önümüzdeki büyüme rakamları üzerinde görüleceğini düşünmekle birlikte veriler son yılların en yüksek rakamlarının geleceğine işaret etmekte.

BİST100

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1443 seviyesinin altında önce 1434 ve arkasından 1427 desteğine kadar geri çekilme potansiyeli yüksek.

Yukarıda ise 1450 direncinin kırılması halinde önce 1465 ve arkasından 1480 direncine doğru hareketler hız kazanabilir.

VİOP

Teknik olarak baktığımızda VIOP endeksinde yukarıda ise 1570 seviyesinin kırılması halinde önce 180 ve arkasından 1591 direnci test edilebilir.

Aşağıda ise 1549 desteğinin altında önce 1536 ve arkasından 1520 desteğine doğru düşüşler kaydedilebilir.

USD/TRY

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 8.5875 seviyesinin kırılması halinde önce 8.5300 ve arkasından 8.4750 seviyesi test edilebilir.

Yukarıda ise 8.6340 direncinin üzerinde önce 8.6900 ve arkasından 8.7700 direncine doğru yükseliş görülebilir.

ALTIN

Teknik olarak baktığımızda aşağıda 1882 seviyesinin altında önce 1873 ve arkasından 1865 desteğine kadar düşüş devam edebilir.

Yukarıda 1903 direncinin kırılması halinde önce 1909 ve arkasından 1916 direnci test edilebilir.

ŞİRKET HABERLERİ

#ALKA ALKIM KAĞIT - Şirketin davacı olduğu, Aytaç Erkaya ve Mehmet Zeki Üçdoğan'dan, toplam alacaklarından 6,0 milyon TL’lik davanın şirket lehine sonuçlandığı, 6,0 milyon TL’nin 2014 yılından itibaren işleyecek avans faizi ile birlikte Aytaç Erkaya ve Mehmet Zeki Üçdoğan'dan alınarak şirkete verilmesine karar verildiği açıklandı.

#ALMAD ALTINYAĞ MADENCİLİK - Şirket ve bağlı ortaklığı Gürtaş Tarım’ın varlık satışlarının yapıldığı Yakamoz Yağ tarafından, yangın güvenliği ile ilgili yapılacak tadilat ve yenileme yatırımları kapsamında satış sözleşmesi çerçevesinde Şirkete 1,4 milyon dolar masraf bedeli yansıtılacağı ve masrafın şirket alacaklarından mahsup edileceğinin açıklanması sonrasında, alıcı taraf Sodrugestvo Group SA.ve Yakamoz Yağ arasında yapılan görüşmeler neticesinde ALMAD tarafından 1 milyon dolar ödenmesi karşılığında mutabakata varıldığı açıklandı.

,#BMSCH BMS ÇELİK - Şirket payları bugün Borsa’da işlem görmeye başlayacak..

#BIOEN BIOTREND - Şirketin bağlı ortaklığı İzmir Novtek’in işletmecisi olduğu İzmir Çöp Gaz Elektrik Üretim Tesisine 5 adet motor ünitesi ilavesi için yapılan başvurunun Bakanlık tarafından kabul edildiği, 17 adet motor ünitesi ile 24,99 MWe kurulu güç kapasitesinde olan tesisin 22 adet motor ünitesiyle 32,34 MWe kurulu güç kapasitesine ulaştığı açıklandı.

#BSOKE BATISÖKE - Döner Fırın-1 hattının faaliyet başlangıç tarihinin 7 Haziran’dan 15 Haziran’a revize edildiği açıklandı.

#EKGYO EMLAK KONUT - Şirket ile Bakanlık arasında imzalanan "Dönüşüm Uygulamalarına İlişkin İş Birliği Protokolü" kapsamında Bakanlık adına şirket tarafından ihale edilen İstanbul Fikirtepe Kentsel Tasarım Projesi Parsel İnşaatı İşinin sözleşmesinin yüklenici Siyahkalem Mühendislik ile 198,5 milyon TL bedelle imzalandığı açıklandı.

#ESCOM ESCORT TEKNOLOJİ - Şirket iştiraki Alesta Elektronik’n Eba Garaj’a %10 pay karşılığında 300.000 tutarında yatırım yapması kapsamında, Yatırım Sözleşmesi imzalandığı açıklandı.

#GOZDE GÖZDE GİRİŞİM - Şirketin dolaylı bağlı ortaklığı Polinas Plastik’in Propak Ambalaj’da sahip olduğu %95 oranındaki payların tamamının, Propak Ambalaj’ın %100 paylarına karşılık gelen 120 milyon evro işletme değeri üzerinden Constantia Flexibles International GMBH'ye satışına karar verilmesi işleminin Rekabet Kurumu tarafından onaylanması sonrasında, hisse devrinin 123,5 milyon euro hisse değeri üzerinden gerçekleştiği açıklandı

#HUBVC HUB GİRİŞİM - Optiyol Inc.'e 560.000 dolarlık daha yatırım yapılarak, toplam yatırım tutarının 810.000 dolara yükseldiği açıklandı.

#KONTR KONTROLMATİK - Şirket ile Arsan ortaklığı olarak, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Tortum Hidroelektrik Santrali ile bu Santral tarafından kullanılan taşınmazların özelleştirilmesine yönelik ihalesine katılım sağlandığının açıklanması sonrasında ortaklığın ihaleden çekildiği belirtildi.

#LUKSK LÜKS KADİFE - Makine parkı yatırımları kapsamında 147.500 dolar bedelle 1 Adet Konik Çözgü Makinesi ve Cağlık Aksamı alınmasına karara verildiği açıklandı.

#QUAGR QUA GRANITE - Aydın Söke OSB’de 37.000 m 2 ’lik arsanın 5,0 milyon TL’ye satın alındığı, 2 milyon TL’sinin nakit olarak ödendiği açıklandı.

#YAYLA YAYLA - Sermaye artırımından elde edilen fonun 731.218 doları ile kredi ödemelerinin yapıldığı, 68.781 doların da vadeli mevduat hesabında tutulduğu açıklandı.

#PKENT PETROKENT TURİZM - Şirketin 4 yıldızlı otel yatırımı için başvurulan yapı ruhsatının alındığı açıklandı.

Kaynak:Acar Menkul
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi