MENÜ
Ankara 20°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
E-Ticarette 500 Milyar Liralık Hacim Öngörülüyor
Ekonomi
5 Kasım 2025 Çarşamba 14:46

E-Ticarette 500 Milyar Liralık Hacim Öngörülüyor

Kasım ayının gelmesiyle birlikte e-ticaret sektöründe indirim ve kampanya dönemleri başladı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, bu yıl da kasım ayının e-ticaretin en yoğun dönemlerinden biri olacağını belirtti.

Kasım ayının gelmesiyle birlikte e-ticaret sektöründe indirim ve kampanya dönemleri başladı. Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, bu yıl da kasım ayının e-ticaretin en yoğun dönemlerinden biri olacağını belirtti. Çevikoğlu, ay boyunca sürecek indirimlerin “Bekarlar Günü”, “Alışveriş Cuması”, “Siber Pazartesi” ve “Öğretmenler Günü” gibi özel günlerle birleşerek farklı sektörlerde genişleyeceğini ifade etti.

Çevikoğlu, dijitalleşme yatırımları, lojistik kapasite ve artan tüketici ilgisiyle birlikte toplam e-ticaret hacminin bu yıl 5 trilyon liraya yaklaşacağını ve kasım ayında yaklaşık 500 milyar liralık işlem hacmi oluşabileceğini öngördüklerini söyledi.

Son yıllarda kampanya stratejilerinin değiştiğine değinen Çevikoğlu, artık indirimlerin tek bir güne veya kısa süreli haftalara sıkışmadığını, daha uzun vadeli ve sürdürülebilir bir yapı kazandığını aktardı. Bu durumun tüketicilerin alışverişlerini daha bilinçli ve karşılaştırmalı şekilde yapmalarına imkân sağladığını belirtti. Kasım kampanyalarının aralık ayına da etkisini taşıyarak yılın son çeyreğinde e-ticaret hacminin canlılığını koruyacağını söyledi.

Kasım ayı indirimlerinin özellikle elektronik ürünlerde çoklu alışverişi teşvik ettiğini vurgulayan Çevikoğlu, mevsim koşullarının uzun süre sıcak seyretmesinin, sonbahar ve kış alışverişlerinin kasım kampanyalarıyla çakışmasına yol açtığını kaydetti. Bu durum, tüketicilerin sepetlerindeki ürün sayısını artırarak ortalama sepet büyüklüğünü 1500-3 bin lira seviyesine çıkartıyor; elektronik ve beyaz eşya gibi kategorilerde ise bu rakam 2-3 katına kadar ulaşabiliyor.

ETİD Başkanı, kampanya dönemlerinde indirim oranlarının kategoriye göre değiştiğini, genel olarak yüzde 10 ile yüzde 60 arasında olacağını aktardı. Küçük ev aletleri, beyaz eşya ve televizyonlarda yüzde 10’a varan indirimler uygulanırken, giyim ve aksesuar kategorilerinde oranların yüzde 60’a kadar çıkabileceğini söyledi. Özel günlerde ise indirim oranlarının daha da yükselerek sınırlı süreli fırsatlar ve ek indirimlerle tüketicilerin ilgisini çekeceğini belirtti.

Platformların sadece fiyat avantajı sunmakla kalmayıp, hızlı teslimat, ücretsiz kargo, mobil uygulamalara özel teklifler, taksit imkânları ve sadakat programları gibi hizmetlerle alışveriş deneyimini zenginleştireceğini ifade eden Çevikoğlu, 21-22 Kasım tarihlerinde Türkiye E-Ticaret Haftası kapsamında özel kampanyalar ve etkinlikler düzenleneceğini de hatırlattı.

Tüketicilere güvenli alışveriş uyarısında da bulunan Çevikoğlu, alışveriş yapılacak sitelerin Ticaret Bakanlığı’nın Güven Damgası kriterlerine uygun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Kapıda ödeme seçeneğinin güvenli bir alternatif olduğunu, ödeme aşamasında SSL sertifikası ve 3D Secure gibi ek güvenlik adımlarının tercih edilmesini tavsiye etti. Satıcının iletişim bilgileri ve müşteri hizmetleri kanallarının ulaşılabilir olmasının da güvenli alışveriş için önemli olduğunu vurguladı.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi