MENÜ
Ankara 10°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hoy-Tur 50 yaşında
Kültür-Sanat
26 Şubat 2020 Çarşamba 10:17

Hoy-Tur 50 yaşında

Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu, bu yıl kuruluşunun 50’nci yılını kutluyor.

* 1970 yılında Bahçelievler’de yedi gönüllü tarafından küçük bir dükkânda kurulan Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu, bugüne kadar 40 farklı ülkede binlerce gösteriye imza attı.

* 1987 yılında ‘halk dansları’ alanında ilk Türkiye birinciliğini kazanan topluluk, ardından sekiz yıl üst üste ‘Türkiye şampiyonu’ oldu. 1987 yılında ayrıca Fransa’da dünya birinciliği elde etti.

Ersan Emre ve Kadri Ergen’in genel sanat yönetmenliğinde Sıhhıye Köprüsü’nün altındaki yerinde hizmet vermeye devam eden Hoy-Tur, Türkiye’nin en eski halk dansları toplulukları arasında yer alıyor. Ersan Emre, topluluğun kuruluş ve Çankaya Belediyesi bünyesine geçme hikâyesini Hürriyet Ankara’ya anlattı:

“Bu yıl Meclis’in kuruluşunun 100’üncü yılı, bizim de 50’nci yılımız. Türkiye’de 50 yılı tamamlayan kuruluş çok az. Bugüne kadar büyük çabalarla, sevgiyle 50’nci yıla girdik. Hoy-Tur ilk olarak 1970 yılında Bahçelievler’de bir dükkânda kuruldu. Yedi kurucusu var. Kuruculardan bazılarıyla hâlâ temastayız. Türkiye’de o dönem halk dansları dernekleri yoğun. Zaman içinde TRT tek kanalken ‘Bizden Size’ isimli bir program vardı. Hoy-Tur da bu programda her hafta gösteri sunuyordu. Bu bizim tanınırlığımızı artırdı. Yavaş yavaş kendimizi geliştirmeye çalıştık. Hoy-Tur’un bugüne kadar gelmesini sağlayan altyapıyı oluşturduk. 1987 yılında Kültür Bakanlığı’nın düzenlediği yarışmada Türkiye birincisi olduk. Ardından sekiz yıl üst üste Türkiye birincisi olduk. Bunu Türkiye’de yapabilen başka bir topluluk yok. 1987 yılında Türkiye birincisi olduktan sonra Fransa’da düzenlenen yarışmada dünya birincisi olduk. O zaman Balkan ülkeleri, Yugoslavya, Rusya gibi koreografi konusunda çok üstün toplulukları geride bıraktık. Bu çok önemli bir başarıydı. O tarihten itibaren birçok ülkede halk dansları yarışmalarında birinciliklerimiz oldu. Bu başarılardan sonra 1987 yılında Çankaya Belediyesi’nden ‘bünyemize katılın’ şeklinde bir teklif geldi. Bir protokol yaptık ve Çankaya Belediyesi Hoy-Tur Halk Dansları Topluluğu olarak faaliyetlerimize başladık. Bizim gibi kuruluşlarda devlet ve belediye desteği çok etkili oluyor. Dünyada 40’ın üzerinde ülkede binlerce ülkede gösteri yaptık. Türkiye’yi milyonlarca dünyalıya alkışlattık. Japonya sık gittiğimiz bir ülkedir. Japonya’nın reytingi çok yüksek olan bir televizyon kanalında canlı gösteri yaptık.”

HALK DANSLARI SAHNE SANATINA DÖNÜŞTÜ

Hoy-tur’un amacının halk danslarını yaymak, kaybolmasını engellemek, toplum içinde tanınırlığını artırmak olduğunu söyleyen Kadri Ergen ise, geleneksel bir sanat dalının sahne gösterisi haline geldiğini ve bir evrim geçirdiğini belirterek şunları söyledi:

“Yıllar devam ettikçe halk dansları bir sanat haline gelmeye başladı. Sahne düzenlemesi, ses ve ışık görselleri kullanarak sanatsal bir hale geldi. İlk olarak geleneksel bir halk dansının yaşatılması gerekiyor, sonrasında sanatsal bir faaliyete dönüştü. Otantik düzenden yavaş yavaş sahne düzenine geçtik. Hoy-Tur, dünyada da kendine yer edindi. Bunu sahne sanatı olarak sürdürme niyetindeyiz. Kurulduğu günden bugüne 10 binden fazla genç Hoy-Tur’da dans etti. Bu gençler, ayrıca kültürel bir aktivite içine girdi. Birlik beraberlik içinde hareket etmeyi, özgüven kazanmayı öğrendiler. Amaçları içinde halk danslarını yaymak dışında gençlerin sosyal gelişimine de katkı sağlamak yer alıyor.

ÜÇ FARKLI GRUP

Burada üç ana grubumuz var. ‘Yıldızlar’ grubunda ilkokul 4 ve 5. sınıf öğrencilerini kabul ediyoruz. Daha küçük yaşlar çok verimli olmuyor. İkinci kategorimiz ‘Gençler’. Gençler, bizim asıl gösteri grubumuz. Biz bunları sınavla alıyoruz. Arkadaşların ritmik kulağına bakıyoruz, hareket kabiliyetine ve halk danslarını gerçekten sevip sevmediğine bakıyoruz. Üçüncü kategorimiz ise ‘Yetişkinler’. 30’lu yaşlardan 55 yaşına kadar üyemiz var. En büyük talep de bu kategoriye oluyor. Her yıl Eylül ayında kayıt dönemi başlıyor. Ekim’e kadar kayıtlar devam ediyor.”

* 50’nci yıl kutlamaları kapsamında nisan ayı içinde Çankaya Belediyesi’nin Ankara’daki yabancı misyon şefleri için düzenleyeceği bir resepsiyon olacak ve gecede gala gösterisi yapılacak.

* Haziran ayında ‘Renkler’ isimli yılsonu gösterisi olacak. Gösteride 1970 yılından itibaren belli dönemde burada dans etmiş insanlar da o gece dans edecek. 250 dansçı sahneyi paylaşacak. Yaz aylarında yurtiçi ve yurtdışında çeşitli turne programları olacak.

* Kasım ayında ise bir balo ve sergi düzenlenecek.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi