Hamamönü’ndeki tarihi binalar restore edilerek bölge yeniden canlandırılıyor. Bir yandan da yüksek katlı binalar tıraşlanarak yatay mimariye geçiliyor. Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, “Hamamönü’nü örnek göstererek Altındağ’ın tarihi bölgelerinde yatay yapılaşmayı özendiriyoruz” dedi. Bölgenin 2008 yılında yüksek katlı binalarla çevrili olduğunu hatırlatan Başkan Tiryaki, Hürriyet Ankara’ya yaptığı açıklamasında şunları söyledi:
MEVZUATLA 3-4 KATA ÇEKTİK
“Hamamönü ve çevresinde 400’e yakın tarihi Ankara evini restore ettik. Etrafındaki yüksek binalar tıraşlandı. Diğerleri eski Ankara evleri dokusuna uygun hale getirildi. Böylece Hamamönü’nde dikey mimariden yatay mimariye geçişi sağladık. Altındağ’da Hamamönü ve Hamamarkası gibi eski yerleşim yerlerinde dar ve yüksek binalar yapılıyordu. Bu bölgelerdeki çok katlı binaları hazırladığımız mevzuatla, 3 ya da 4 kata çektik.
OTOPARKLI VE BAHÇELİ BİNALAR
Binalar yatay olduğunda yeşil alanların eksileceğine dair bir algının önüne geçmek için ekstra gayret gösterdik. Mevcut imar planlarında çekme mesafelerinin geçilmesine izin vermeyerek bu durumun önüne geçtik. Böylece Altındağ’ın tarihi bölgelerinde yatay yapılaşmayı sağlarken, otoparkı, kendine ait bahçesi olan binalar yapılmasını sağladık. Gerçekleştirdiğimiz örnek değişimle Altındağ’ın tarihi bölgelerinde eski ve yüksek binalar artık tercih edilmiyor.
Çok katlı binalar iki ya da üç katlı hale getirilip tarihi dokuya uygun hale dönüştüğü zaman değer kazandı. 2008-2009 yıllarında birim fiyatları 100 TL olan binaların bugünkü birim değeri 2 bin TL’ye üzerine çıktı. Restorasyon ve bölgenin yeniden canlanmasıyla beraber yatay yapılaşmaya uygun binalar rağbet görmeye başladı ve değerli hale geldi. Altındağ artık son yıllardaki dönüşümle Ankara’nın yeni cazibe merkezi haline geldi.”