Mogan’ın temizlenmesi için Ankara’ya getirilen Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’na ait aralarında ‘İmbat’ isimli tarama gemisinin de yer aldığı 4 farklı gemi ve teknede denetimlerde bulunan Bakan Arslan, yetkililerden bilgi aldı. Göl dibindeki yosunları temizleyen tekneye binen Bakan Arslan, dümene geçerek bir süre çalışma yaptı. Bakanlığa ait farklı bir tekneyle göle açılan Bakan Arslan, çalışmalar hakkında yetkilerden bilgi aldı. İncelemeler sırasında Bakan Arslan, çıkarılan dip çamurunun arındırılma sürecine yönelik teste de katıldı. Ankara için çok değerli olan Mogan Gölü’nün temizlenmesi için çalışma başlattıklarını belirten Arslan, şöyle konuştu:
AVRUPA’NIN EN BÜYÜK İÇ SU DİP TARAMASI
“Dünya’nın ikinci, Avrupa’nın ise en büyük iç su dip taramasını gerçekleştireceğiz. Mogan Gölü’nde yaptığımız çalışma çevreye hiçbir şekilde zarar vermeyecek. Dipten çıkardığımız çamuru, otu ve yosunu adeğerlendirdiğimiz ve çıkarılan suyu temizleyerek göle geri kazandırdığımız bir çalışma yapıyoruz. İmbat, saatte 4 bin metre küp malzeme tarama ve işlem sahasına akratarabilme özelliğine sahip. 1.5-2 metre derinliğindeki gölün dibini 3.5-4 metre kadar tarayabilme temizleyebilme şansına sahip olacağız.
SUYUN BEŞTE BİRİ TEMİZLENECEK
Mogan’daki suyun beşte birini çıkarıp temizleyerek tekrar göle vermiş olacağız. Böylece de Mogan’ı kirlilik ve kokudan arındıracağız. Geçmişte biliyoruz; Mogan’da insanlarımız yüzebiliyordu. İnşallah bu temizlikten sonra da su yüzülebilir hale gelecek. Önümüzdeki hafta sadece ot ve yosun toplayıp karaya çıkartma değil aynı zamanda çamur temizliğine de fiilen başlamış olacağız. İnşallah 2018’in ilkbaharında da burayı temizlemiş ve yaz aylarında Gölbaşılıların daha temiz bir göle kavuşmasını sağlamış olacağız.”