MENÜ
Ankara 27°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Fed sıkılaşması ve tahvil getirileri
Ekonomi
21 Mayıs 2022 Cumartesi 10:25

Fed sıkılaşması ve tahvil getirileri

Fed içinden şahin açıklamalar ısrarla gelirken, ABD Hazine tahvil getirileri de belirgin bir yükseliş eğilimi gösteriyor.

Fed ve tahvil faizleri… Fed içinden şahin açıklamalar ısrarla gelirken, ABD Hazine tahvil getirileri de belirgin bir yükseliş eğilimi gösteriyor. Küresel hisse senetlerinin bu kadar karışık seyrettiği ve piyasaların aşağı yönlü düzeltme ihtimaline karşı Fed’in geri adım atabileceğine dair analizler ise, hem Powell hem de diğer Fed üyelerinin ısrarlı sıkılaşma açıklamalarıyla çürütülmüş durumda. Fed'in duruşu çok sert ve şahin olarak tasvir edilmektedir.

 

 

 

 

Powell açıklamaları… Powell, Fed'in temel amacının enflasyonu düşürmek olduğunu yineleyerek, bu işsizliğin artması anlamına gelse bile gerekirse enflasyonu düşüreceklerini söyledi. Fed'in faiz oranlarını (gerekirse) nötrden daha yükseğe çıkarmaktan çekinmeyeceğini söylediği şahin tandanslı WSJ röportajı çerçevesinde agresif beklentiler de yeniden ağırlıklanmaktadır.

 

Veriler bazında; perakende satışlar Nisan ayında güçlü bir şekilde artış gösterirken, ABD fabrikalarındaki üretim, motorlu taşıtlar ve diğer mallara yönelik güçlü talep nedeniyle beklenenden fazla arttı.

 

Açıklanan verilerin ardından 10 yıllık tahvil faizleri %2,85 civarında seyretmeye devam ediyor. 2 yıllık tahvil getirilerindeki eğilimin getiri eğrisine etkisi ise durgunluk tartışmalarını canlı tutmaktadır

 

Fed fon vadeli işlemleri, Fed'in Haziran ve Temmuz aylarında yapılacak bir sonraki FOMC toplantılarında faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını bekliyor.

 

 

 

 

Sonuç? Fed hala ciddi anlamda şahin bir eğilim gösteriyor. Powell'ın açıklamalarının ardından asıl soru şu: Fed daha büyük faiz artırımlarına gidecek mi? Yani 50 bps değil de 75 bps olarak mı hareket ediyor? Elbette terminal faize doğru daha hızlı faiz artışları da resesyon endişelerini artırıyor. Fed'in terminal oranını hangi seviyede gördüğü daha kritik hale geldi.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi