MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Küresel piyasalarda çalkantılı seyir
Ekonomi
20 Mayıs 2022 Cuma 13:15

Küresel piyasalarda çalkantılı seyir

Bugün veri takviminde yurt içinde mayıs tüketici güveni ve geçen ayın merkezi yönetim borç stoku takip edilecek.

Bugün Ne Bekliyoruz? 

Küresel piyasalarda çalkantılı seyir sürerken Çin’den gelen faiz indiriminin ardından haftanın son işlem gününde Asya’da pozitif bir görünüm hâkim. Bölgedeki kazançlara öncülük eden Hong Kong Hang Seng Endeksi %2,2 civarında artıda; Hong Kong’da işlem gören Çinli teknoloji şirketlerinin hisselerinde güçlü yükselişler mevcut. Çin ana kara ve Japonya endekslerinde de %1’in üzerinde alışlar görmekteyiz. Çin’de bir yıllık gösterge faiz değişmezken beş yıl vadelilerde bu yılın ikinci indirimine gidilerek faiz 15bp düşürüldü. Kovid salgını kaynaklı karantina tedbirlerinin ekonomik etkileri dolayısıyla halihazırda beklenen faiz adımı piyasa için destekleyici oldu. Ancak miktar olarak beklentinin üzerinde olan indirim mevcut faiz mekanizmasının uygulamaya konduğu 2019’dan beri görülen en sert faiz indirimi. Çin Merkez Bankası (PBOC) ekonominin yavaşlama sinyallerine karşı geçen ay tüm bankalar için rezerv karşılık oranlarında 25bp indirime gitmişti. Bugün veri takviminde yurt içinde mayıs tüketici güveni ve geçen ayın merkezi yönetim borç stoku takip edilecek. Mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi nisanda bir önceki aya göre %7,3 oranında azalarak 67,3 olmuştu. Tüketici güveninde düşüş eğilimi geçen yılın ikinci çeyreğinden bu yana devam etmektedir.

Piyasalarda Dün Ne Oldu? Avrupa hisse endekslerinin geneli dün %0,09-2,33 aralığında düşerek negatif bir görünüm ortaya koydu. DAX Endeksi %0,90, FTSE 100 Endeksi %1,82 ve CAC 40 Endeksi %1,26 düştü. Çarşamba günü açıklanan verilere göre İngiltere’de yıllık tüketici enflasyonu beklentilerin hafif altında arttı. Ülkedeki tüketici fiyatları nisan ayında yıllık %9 artarak son 40 yılın zirvesine yükselmiş oldu. Aylık bazda ise enflasyon beklentilere paralel bir şekilde %2,5 oldu. EUR/USD paritesi %1,12 artarak 1,059 seviyesinde yaklaşık son iki haftanın en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Dolar Endeksi ise 0,9 puan azalarak 102,9 düzeyine geriledi. ABD hisse endeksleri de dün negatif bir görünüm sergiledi. Dow Jones Endeksi %0,75, S&P 500 Endeksi %0,58 ve Nasdaq Bileşik Endeksi %0,26 düştü. ABD 10 yıllık Hazine tahvili getirisi 4,7bp düşüş ile %2,84 seviyesine geriledi. ABD’de konut başlangıçları nisanda %0,2 düşerek 1,72mn oldu. İlgili dönemde 2. el konut satışları %2,4 azalışla 5,61mn’a düştü. Buna karşın ikinci el piyasasında medyan konut fiyatları yıllık %14,8 artarak rekor seviyeye ulaştı. Geçtiğimiz hafta ülkedeki işsizlik maaşı başvuruları 218 bin ile 4 ayın zirvesine yükseldi. Ons altın yaklaşık son üç ayın dip seviyelerinden 1.842USD’ye yükseldi. Brent petrol %2’ye yakın artışla varil başına 110USD oldu.

BİST100 Endeksi dün Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı resmi tatili nedeniyle işlem görmedi. Çarşamba günü ise gösterge endeks sınırlı hareketler kaydederek yatay satıcılı bir görünüm sergiledi. USD/TRY kuru dün %0,41 düşerken EUR/USD paritesinden destek bulan EUR/TRY kuru %0,76 arttı. Gram altın geçtiğimiz iki günde 10 TL değerlenerek 938 TL’ye ulaştı. Yurt içinde öne çıkan bir veri akışı oluşmadı.

Kaynak:Piramit Menkul
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi