MENÜ
Ankara 26°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Çin'de ABD'nin Saldırganlığına Direniş ve Kore'ye Yardım Savaşı'nın 70. yıldönümü anılıyor
Dünya
23 Ekim 2020 Cuma 19:09

Çin'de ABD'nin Saldırganlığına Direniş ve Kore'ye Yardım Savaşı'nın 70. yıldönümü anılıyor

Çin Halk Gönüllü Ordusu'nun ABD'nin Saldırganlığına Direniş ve Kore'ye Yardım Savaşı'nın 70. yıldönümünü anmak üzere başkent Beijing'de bugün bir toplantı yapıldı.

Çin Halk Gönüllü Ordusu'nun ABD'nin Saldırganlığına Direniş ve Kore'ye Yardım Savaşı'nın 70. yıldönümünü anmak üzere başkent Beijing'de bugün bir toplantı yapıldı.

Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi Genel Sekreteri, Çin Cumhurbaşkanı ve Merkez Askerî Komisyon Başkanı Xi Jinping, toplantıda bir konuşma yaptı.

 

Haziran 1950'de Kore'de iç savaşın patlak vermesinden sonra ABD, bölgeye asker göndermiş ve savaş başlatmıştı. ABD ordusu, Çin'in uyarılarına rağmen, "38. paraleli" geçerek, Çin-Kore sınırına yaklaşmış, hatta Çin'in kuzeydoğu sınırına hava saldırısında bulunmuştu.

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin talebi üzerine Çin hükümeti tarafından oluşturulan Çin Halk Gönüllü Ordusu, Ekim 1950'de Kore'ye gitti. İki yıl dokuz ay süren savaş, dünya savaş tarihinde zayıf tarafın güçlüyü yenilgiye uğrattığı eşsiz bir örnek olarak neticelendi.

Kurulmasının üzerinden ancak bir yıl geçen Çin Halk Cumhuriyeti, bölgede ve dünyada barışı korumak için katkıda bulundu.

 

Xi: Devrimci atalarımıza ve şehitlere saygımız sonsuz

Xi Jinping, yaptığı konuşmada, devrimin atalarının uluslararası adaleti, dünya barışını ve yeni kurulan Çin Halk Cumhuriyeti'ni savunmak için yaptıkları ölümsüz katkılar ile ABD'nin Saldırganlığına Direniş ve Kore'ye Yardım Savaşı'nda hayatını kaybeden şehitlerin hiçbir zaman umutulmayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanı Xi, ÇKP Merkez Komitesi, Devlet Konseyi ve Merkez Askerî Komisyon adına Çin Halk Gönüllü Ordusu mensuplarından hayatta bulunanlara en içten selamlarını iletirken, dünya genelindeki barışsever bütün ülkelere ve onların halklarına Çin'e verdikleri desteklerden dolayı teşekkürlerini sundu.

"Savaşın sonucunda ülke ve aileler huzura erişti"

Konuşmasında, ABD'nin Saldırganlığına Direniş ve Kore'ye Yardım Savaşı'nda elde edilen zaferin Çin ulusunun gelişmesindeki bir dönüm noktası olduğuna dikkat çeken Xi, Çin halkının, işgalcilerin Çin Halk Cumhuriyeti'nin "başını ezme" planlarını yerle bir ettiğini, zafer sayesinde ülkenin ve ailelerin huzura eriştiğini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Xi, Çin Halk Cumhuriyeti'nin büyük bir ülke konumuna sahip olmasına zemin hazırlayan savaşın, Çin halkının dünya barışını koruma yönündeki kararlılığını, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun savaştan korkmadığını ve kazanma ruhunu yansıttığını belirtti.

 

Xi, bu savaşın, bir ülke veya ordunun ne kadar güçlü olursa olsun, zayıf olanlara zorbalıkla muamele ederse ve işgalini genişletirse muhakkak başarısızlığa uğrayacağını da gösterdiğini vurguladı.

"Çin Halk Gönüllü Ordusu'nun ruhu nesilden nesile aktarılmalı"

Xi Jinping, konuşmasında, "Çin Halk Gönüllü Ordusu'nun savaşta vatanı ve ulusun onurunu savunmak için gösterdiği yurtseverlik, devrimci kahramanlık, devrimci optimizm, ve devrimci sadakat ile insanlığın barış ve adaletini korumak için gösterdiği enternasyonalizm örneği, nesilden nesile aktarılarak yayılmalı." ifadesini kullandı.

Kalkınmanın önemine vurgu

Xi Jinping, konuşmasında, bir ülkenin yalnızca kalkınma yoluyla gelişebileceğine dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Xi, Çin'in ekonomik ve toplumsal gelişmeleri ilerletmenin yanı sıra, devletin kapsamlı gücünü artırmaya, daha yüksek nitelikli, verimli, adil, sürdürülebilir ve güvenli kalkınmayı hızlandırmaya devam edeceğini ifade etti.

 

Xi, ABD'nin Saldırganlığına Direniş ve Kore'ye Yardım Savaşı'nda kazanılan zafer anılırken, yeni dönemde, Çin'e özgü sosyalizme dair çalışmaların geliştirilmesi için Çin Komünist Partisi'nin liderliği ile "halk merkezli" ve "halk için" ilkelerinin izlenmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Xi, kalkınmanın yanı sıra güvenliğin de sağlanmasının, savunma alanında ve orduda mordernizasyonun gerçekleşmesinin öneminin de altını çizdi.

"Dünyada barış ve adalet korunmalı"

Xi Jinping, barışçıl kalkınma yolunu izleyen Çin'in, dünya halklarıyla insanlığın kader ortaklığının oluşturulmasını hızlandırmaya hazır olduğunu belirtti.

Xi, konuşmasında sorumlu bir büyük olarak Çin'in insanlığın barış, kalkınma, adalet, demokrasi ve özgürlüğe dayalı ortak değerlerinde ısrar ederek, ortak istişare, inşa ve paylaşım temelindeki küresel yönetişim anlayışını izleyeceğini, barışçıl kalkınma, açık kalkınma, ortak kalkınma ve işbirliğine dayalı kalkınma yolunda şaşmadan ilerleyeceğini ifade etti.

"Çin, asla hegemonya peşinde koşmayacak"

Çin'in asla hegemonya ve genişleme peşinde koşmayacağını, hegemonyacılık ile güç siyasetine kesinlikle karşı çıkacağını vurgulayan Xi Jinping, daima müdafaa niteliğindeki savunma politikası izleyeceklerini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Xi, aynı zamanda, Çin'in ulusal egemenliğine, güvenliğine ve kalkınma çıkarlarına zarar veren, Çin'in toprak bütünlüğünü ihlal ederek bölmeyi hedefleyen girişimlere Çin halkının mutlaka güçlü bir darbe indireceğini belirtti.

 

Kaynak:Çin Uluslararası Radyosu
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi