MENÜ
Ankara 12°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Asansörde ürküten tablo
Araştırma-İnceleme
5 Haziran 2017 Pazartesi 11:48

Asansörde ürküten tablo

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, Başkent’te denetledikleri asansörlerin yüzde 50’sinin ‘Kırmızı Etiket’ aldığının altını çizerek “Bu asansörler kullanılamaz durumda” dedi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası ile protokol yapan belediyelerin sınırları içinde geçen sene 21 bin 958 asansörün denetimini gerçekleştirdiklerini kaydeden Ankara Şube Başkanı Varlık Özerciyes, “Denetim yaptığımız asansörlerden 10 bin 626 adedi kırmızı etiket, 633 adedi sarı etiket; 4 bin 13 adedi mavi etiket, 6 bin 686 adedi ise yeşil etiket aldı” açıklamasını yaptı. Kırmızı etiketli asansörlerin kullanılmaya devam etmesinin can güvenliğini tehlikeye attığını kaydeden Özerciyes şöyle devam etti:

KULLANILMASI TEHLİKELİ

“Kırmızı etiket alan asansör sayısı önceki yıllarda yüzde 80’lerde seyrederken, şubemizin Başkent’te protokol imzaladığı belediyelerin sınırları içerisinde yaptığı çalışmalar sonucu, 2016 yılında bu oran yüzde 50’lere kadar gerilemiştir. Ancak sayı hala ürkütücü boyutlardadır. Yaklaşık 50 bin asansörün var olduğu tahmin edilen Başkentteki bu tablo, asansörlerdeki denetimsizlikte Türkiye ortalamasının tahmini oranlarına ilişkin önemli bir veri sunmaktadır. Özetle; ülkemizdeki asansörlerin büyük bölümü denetlenememekte, denetlenebilen asansörlerin de çoğunluğu kırmızı etiket almaktadır. Yani kullanılmaları can güvenliği açısından büyük tehlike içermektedir.

YENİ YASAL DÜZENLEMELER ŞART

Yasal boşluklar nedeniyle bazı yerel yönetimler, yetkili mühendis istihdamı yapmadan dahi asansörlere tescil işlemi yapabilmektedir. Bu süreçlerde meslek odaları dışlanmakta; odalarımız, belediyelerle yapılan protokoller çerçevesinde, ancak tescil işlemleri yapıldıktan sonra devreye girebilmektedir. Bu nedenlerden dolayı bütünlüklü bir denetim yapılamamakta ve bunun bedeli asansör kazaları ile ödenmektedir. Asansörlerin denetlenmesinde yerel-merkezi yönetimler, üniversiteler ve meslek odalarının koordineli çalışabilmesini sağlayacak yeni yasal düzenlenmeler yapılması şarttır. Bu kapsamda birçok sorun ve eksiklikleri olan ‘İmar ile ilgili mevzuatlar’ ve ‘Yapı Denetim Yasası’ mutlaka yeniden düzenlenmelidir.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi