MENÜ
Ankara 26°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
2 bin 239 kuş halkalandı
Sağlık-Yaşam
27 Temmuz 2019 Cumartesi 11:51

2 bin 239 kuş halkalandı

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Ankara Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi iş birliğiyle aktif hale getirilen Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda, bu sene ilkbahar ve sonbahar döneminde 62 türden 2 bin 239 kuş halkalandı.

Soner Oruç tarafından 12 Nisan 2012 tarihinde halkalanan bir bülbül 7 Nisan 2018’de, 12 Nisan 2012 tarihinde halkalanan bir karatavuk ise 5 Nisan 2018’de Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’nda tekrar yakalandı. Romanya’da halkalanan bir Çıvgın da, halkalandığı tarihten 189 gün sonra bu kez Eymir Kuş Halkalama İstasyonu’ndaydı. 13 gram ağırlığındaki Çıvgın’ın, karadan bin 64 kilometre olan Köstence-Ankara arasını, kuş uçuşu 579 kilometre mesafeyle kat ettiği belirlendi. Çıvgın, Başkent’te, Ulusal Halkalama Programı kapsamında yurt dışında halkalanmış bir kuşun ilk kaydı oldu. 28 Eylül 2018 tarihinde Eymir’de halkalanan karabaşlı ötleğen ise 228 gün sonra İsrail’in Einot Tzokim Tabiatı Koruma Alanı’nda halkalama çalışması yapan bilim insanlarının kurduğu ağa takıldı.

DOĞAL LABORATUVAR

Kuş Halkalama İstasyonu, lisans öğrencileri için bilimsel bir çalışmada yer almak, veri toplamak, arazi çalışması deneyimi elde etmek ve çalışma yöntemlerini öğrenmek için doğal laboratuvar ortamı olarak iş görüyor. Kuş göçlerini ve kuş sayılarındaki değişiklikleri takip etmek amacıyla halkalama yapan istasyon, ODTÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. C.Can Bilgin, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Arzu Gürsoy Ergen ve Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanı Burak Tatar’ın sorumluluğu ve ortak yürütücülüğünde çalışmalarını gerçekleştiriyor. İstasyonda, kuşların yakalanması için sis ağları kullanıldığı belirtildi. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi