MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye: Yabancı para mevduat arttı
Ekonomi
11 Haziran 2022 Cumartesi 11:58

Türkiye: Yabancı para mevduat arttı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 3 Haziran haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 673 milyon dolar arttı. Bir önceki haftaya 356 milyon dolar arttı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın haftalık açıkladığı verilere göre toplam döviz mevduatı 3 Haziran haftasında parite etkisinden arındırılmış bazda 673 milyon dolar arttı. Bir önceki haftaya 356 milyon dolar arttı.

 

 

 

 

3 Haziran haftasında döviz mevduatında artış gözlendi. Rezervlere etkisi açısından da dikkate alınan kur korumalı mevduatın toplam büyüklüğü ise 3 Haziran haftasında 931 milyar TL oldu. Geçen hafta bu hesaplarda 904,1 milyar TL birikmişti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) rezervleri ise geçen hafta azaldı. TCMB verilerine göre 3 Haziran haftasında brüt rezerv 102,7 milyar dolar oldu. Brüt rezervler önceki hafta 102.9 milyar dolar olarak kaydedildi. Net rezervlerde daha yüksek bir düşüş kaydedildi. Buna göre, TCMB net rezervleri geçen hafta 12,2 milyar dolardan 10,5 milyar dolara geriledi. Swap hariç net rezervler ise 3 Haziran haftasında eksi 52,8 milyar dolardı. Swap hariç net rezervler önceki hafta eksi 52,4 milyar dolardı.

 

Yabancıların haftalık menkul kıymet istatistiklerinde ise hisselere 6 hafta sonra giriş olduğu görüldü. 3 Haziran haftasında yabancıların net hisse alımı 129 milyon dolardı. Tahvil tarafında, yabancılar aynı hafta 2 milyon dolarlık net satış yaptı. Global çapta Rusya – Ukrayna savaşının artırdığı riskten kaçınma olgusu ile içeride Türkiye makroekonomik dinamikleri ve TL’ye dönük ileri vadeli beklentilerin belirsizliği yabancıların portföy girişlerini olumsuz etkilemektedir.

 

Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın daha yüksek faiz oranlarını ihtimal dışı bırakan açıklamaları nezdinde döviz talebinde bir artış ve buna bağlı olarak son birkaç günde döviz kurunda sıçrama etkisini gözlemlemekteyiz. Lira yılbaşından bu yana %20 üzerinde değer kaybetmiş durumda ve gelişen piyasaların içindeki en olumsuz performansı göstermektedir. 5 yıllık CDS de yatırımcı rahatsızlığının bir başka işareti olarak 2008'den bu yana en yüksek seviyeye geldi. Faiz indirimlerine devam edileceği yönündeki söylemler ve hükümetin lira teşviki oluşturmaya yönelik başka enstrümanlar geliştirmesi nezdinde para politikasında da bir dönüş etkisi bu şartlarda olası gözükmemektedir.

 

 

 

Mevcut seviyede dolarizasyon, rezerv kümülasyonu ve finansal istikrar odaklı KKM ürünündeki trendleri takip etmeye devam edeceğiz. Sisteme toplamda giriş devam etmekle beraber Mart ayından beri döviz mevduatındaki çözülmede bir yavaşlama gözlenmektedir. Ayrıca bir DTH ve TL hesabı kırılımı yayınlanmamakla beraber, bu ayrımın Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın açıklamaları doğrultusunda %55 DTH’dan TL’ye çevrim, %45 direkt TL hesabı açılışı şeklinde olduğunu değerlendiriyoruz. Finansal dolarizasyon oranı 3 Haziran haftası itibariyle %56,78 seviyesindedir, bir önceki hafta %56,66 olan orandan yükseliş görülmektedir. Bu oran geçen yılın benzer döneminde %56,1 seviyesindeydi. 

Kaynak:Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi