MENÜ
Ankara 14°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
TCMB, Dijital Türk Lirası İkinci Faz Raporunu Açıkladı
Ekonomi
24 Kasım 2025 Pazartesi 11:26

TCMB, Dijital Türk Lirası İkinci Faz Raporunu Açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Dijital Türk Lirası Projesi’nin ikinci fazına ilişkin ilerleme raporunu yayımladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Dijital Türk Lirası Projesi’nin ikinci fazına ilişkin ilerleme raporunu yayımladı. Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamada, ikinci faz çalışmaları kapsamında programlanabilir ödemeler, çevrimdışı ödemeler ve sistemin birlikte çalışabilirliği gibi alanlarda güncel durumun paylaşıldığı bildirildi.

Raporda, 2023 sonunda yayımlanan birinci faz değerlendirme raporunun ardından ikinci faz çalışmalarına başlandığı ve bu süreçte mahremiyet, teknolojik esneklik, mimari uyum, zarar vermeme ve tek bir finansal kuruma bağımlı olmama ilkelerinin esas alındığı belirtildi. Dijital Türk Lirası ile yenilikçi kullanım alanları oluşturulması, finansal kapsayıcılığın artırılması ve ödemelerde yeknesaklık sağlanmasının hedeflendiği vurgulandı.

İkinci faz kapsamında, birinci fazda geliştirilen prototip sistemin olgunlaştırılarak asgari çalışır ürün seviyesine getirilmesi ve finansal aracı kurumların entegrasyonunun sağlanması için çalışmalar sürdürülüyor. Raporda, “Programlanabilir ödemeler ve çevrimdışı ödemeler ikinci fazın odak noktalarıdır. Ayrıca sınır ötesi ödemeler için kavram ispatı çalışmaları TCMB bünyesinde yürütülmüştür. Teknolojik altyapının yanı sıra hukuki ve ekonomik boyutlara dair analizler de devam etmektedir. Dijital Türk Lirası’nın finansal sisteme olası etkilerini incelemek amacıyla simülasyon çalışmaları yapılmakta olup, sonuçlar ilerleyen dönemde kamuoyu ile paylaşılacaktır” ifadelerine yer verildi.

İkinci fazda ayrıca pilot testler yapılacak; sistem iyileştirmeleri, yeni işlevler ve farklı senaryolar test edilerek kullanım performansı ölçülecek. Finansal aracı kurum entegrasyonu, dijital kimlik uygulamaları, dijital varlık kullanımı ve sınır ötesi ödemeler gibi birlikte çalışabilirlik çalışmaları da devam ediyor.

Raporda, ikinci fazın tamamlanmasının ardından dijital Türk lirasının tedavülüne ilişkin karar verilmesi halinde üçüncü faza geçilerek yasal düzenlemeler ve ilgili süreçlerin yürütülmesinin planlandığı kaydedildi. Ayrıca, ikinci faz raporunun tamamlanması sonrası daha ayrıntılı ek dokümanların da yayımlanacağı belirtildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi