MENÜ
Ankara 18°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
SHM’lere İŞKUR Yetkisi: İstihdam Süreçleri Kolaylaşacak
Ekonomi
29 Mayıs 2026 Cuma 14:19

SHM’lere İŞKUR Yetkisi: İstihdam Süreçleri Kolaylaşacak

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), sosyal hizmetlerden yararlanan vatandaşların iş gücüne katılımını artırmak amacıyla yeni bir işbirliği protokolüne imza attı.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), sosyal hizmetlerden yararlanan vatandaşların iş gücüne katılımını artırmak amacıyla yeni bir işbirliği protokolüne imza attı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, bireylerin yalnızca sosyal yardımlara bağımlı kalmadan ekonomik ve sosyal hayata aktif şekilde katılmalarını sağlamak için çalışmaların sürdüğü belirtildi.

İmzalanan protokol çerçevesinde, Sosyal Hizmet Merkezlerinden (SHM) destek alan vatandaşların istihdam hizmetlerine daha kolay ulaşmaları ve sosyal destek ile iş gücü piyasası arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Yeni düzenleme kapsamında SHM personeline de İŞKUR portalına erişim yetkisi verilecek. Halihazırda çalışabilir durumdaki sosyal yardım yararlanıcıları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları aracılığıyla İŞKUR sistemine kaydedilerek kendilerine uygun iş ve programlara yönlendiriliyordu.

Uygulamaya alınan yeni sistemle birlikte, SHM uzmanları vatandaşların başvuru kayıtlarını oluşturabilecek, profillerini güncelleyebilecek, uygun iş ilanlarını sorgulayabilecek ve başvuru süreçlerini doğrudan yürütebilecek. Ayrıca işsizlik ödeneği ve aktif iş gücü programlarına başvurular ile işveren taleplerinin sisteme girilmesi gibi işlemler de SHM bünyesinde gerçekleştirilebilecek.

Bakanlık, sosyal yardım alan vatandaşların istihdama katılımını teşvik etmek amacıyla çeşitli destekler de sunuyor. Bu kapsamda “işe yönlendirme yardımı”, “işe başlama yardımı” ve “özel işveren sigorta prim desteği” olmak üzere üç aşamalı destek modeli uygulanıyor.

İşe yönlendirme yardımı ile vatandaşlara iş görüşmelerine katılım sürecinde oluşan giderler için yılda en fazla üç kez maddi katkı sağlanıyor. İşe yerleştirilen kişilere ise bir defaya mahsus olmak üzere brüt asgari ücretin üçte biri kadar işe başlama desteği veriliyor. Bunun yanı sıra, sosyal yardım yararlanıcılarını istihdam eden özel sektör işverenlerinin sigorta primleri bir yıl süreyle devlet tarafından karşılanıyor.

Bu destekler kapsamında 2025 yılında 118 bin kişi için işverenlere toplam 897 milyon lira sigorta prim desteği sağlandığı bildirildi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2026 Ankara Gazetesi