MENÜ
Ankara 27°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
‘Riskli hastalara ameliyatsız tedavi’
Sağlık-Yaşam
11 Kasım 2017 Cumartesi 12:20

‘Riskli hastalara ameliyatsız tedavi’

Uzmanlar riskli kalp hastalarında, ameliyatsız tedavi seçeneğinin (EECP) bulunduğunu açıkladı. TOBB ETÜ Hastanesi’ndan Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu konuyla ilgili şunları söyledi:

EECP ile tedavi yönteminde prensip, özel bir kompresyon cihazı ile kalbin kanlanmasını artırmak, kan dolaşımını rahatlatmak ve kalpte yeni (kılcal) damar gelişimini teşvik etmektir. Bu nedenle, bu tedavi yöntemi ‘doğal bypass’ olarak da anılıyor. EECP cihazı ve uygulaması FDA tarafından koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliği tedavisi için onaylandı. Son yıllarda, EECP uygulamasının hipertansiyon, şeker hastalığı ve erektil disfonksiyon (iktidarsızlık) konularında olumlu etkileri gözlenmiş ve bu konularda bilimsel çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Riskleri nedeniyle koroner bypass ameliyatı olması tıbben sakıncalı olan hastalar, daha önce koroner bypass ameliyatı olmuş, bypassları yetersiz veya tıkanmış olan hastalar, kesinlikle ameliyat olmak istemeyen hastalar, kalp yetmezliği hastaları, kardiyomiyopati hastaları EECP tedavisinden faydalanabilir. EECP ile tedavi yönteminde prensip, özel bir kompresyon cihazı ile kalbin kanlanmasını artırmak, kan d

NASIL UYGULANIR?

Hasta EECP masasına yatırılarak, baldır ve uyluklarına özel şişen manşonlar bağlanır. Bu sırada göğsüne de EKG elektrotları yapıştırılarak kalp atımlarının izlenebilmesi için monitöre bağlanır. Cihazın çalıştırılması ile birlikte bacaklara bağlanan manşonlar kalp atımlarına uygun, belli bir düzen içinde şişip inmeye başlar. İşlem sırasında hastalar herhangi bir ağrı veya sıkıntı hissetmez. Yaklaşık 60 dakika süren tedavi sırasında hastalar gazete-dergi okuyabilir veya televizyon izleyebilirler. Bilgisayar kontrollü olan cihaz hastanın elektrosuna uyumlu olarak kalbin gevşeme anında manşonları aşağıdan yukarıya şişirir, aynı şekilde kalbin pompalama anında süratle manşonları söndürür, yani kalbin pompalama sürecinin tersine çalışır. Kalbi besleyen koroner damarlar kalbin gevşediği (diastrol) sırada kanla beslenirler, işte bu sırada EECP manşonlarının şişmesi kan basıncını artırarak koroner arterlere giden kanı çoğaltır. Kalbin kasılma safhasında ise manşonlar aniden inerek kan basıncının düşmesine ve kalbin iş yükünün azalmasına neden olur.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi