Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, haziran ayı toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyerek bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37 seviyesinde bıraktı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu, haziran ayı toplantısında politika faizinde değişikliğe gitmeyerek bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 37 seviyesinde bıraktı.
TCMB Başkanı Fatih Karahan başkanlığında gerçekleştirilen toplantının ardından yapılan açıklamada, gecelik borç verme faiz oranının yüzde 40, gecelik borçlanma faiz oranının ise yüzde 35,5 olarak korunduğu bildirildi.
Kurul değerlendirmesinde, yılın ilk aylarında yükseliş gösteren enflasyonun, enerji fiyatlarının etkisiyle nisan ayında arttığı ancak mayıs ayında ana eğiliminde sınırlı bir yavaşlama görüldüğü belirtildi. Enerji fiyatlarında jeopolitik gelişmeler kaynaklı dalgalanmanın sürdüğüne dikkat çekilen açıklamada, ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devam ettiğine ve iç talebin zayıf seyrini koruduğuna işaret edildi.
Merkez Bankası, jeopolitik gelişmelerin enflasyon üzerindeki etkilerini yakından izlediğini vurgulayarak, fiyat istikrarı sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunun sürdürüleceğini ifade etti.
Açıklamada, enflasyonda kalıcı düşüş sağlanması amacıyla faiz kararlarının veri odaklı ve ihtiyatlı bir yaklaşımla alınacağı belirtilirken, enflasyon görünümünde belirgin bir bozulma yaşanması halinde para politikasının daha da sıkılaştırılabileceği mesajı verildi.
Kurul ayrıca kredi ve mevduat piyasalarında öngörülmeyen gelişmeler yaşanması durumunda ilave makroihtiyati tedbirlerin devreye alınabileceğini, likidite yönetimi araçlarının da etkin şekilde kullanılmaya devam edeceğini kaydetti.
TCMB, para politikası kararlarının orta vadede enflasyonu yüzde 5 hedefine ulaştıracak finansal koşulları oluşturacak şekilde belirleneceğini ve karar alma sürecinde şeffaflık, öngörülebilirlik ve veri odaklı yaklaşımın sürdürüleceğini bildirdi. Para Politikası Kurulu toplantı özetinin ise beş iş günü içinde yayımlanacağı açıklandı.