
Altın istihdam verisi sonrası pozitif seyretti

Türkiye: Reel efektif kur endeksinde dipten toparlanma

Manşet enflasyon beklentilerin üzerinde

Uluslararası piyasalar

Haftanın ilk işlem gününde küresel piyasalarda kısmi iyimserlik devam ediyor. Asya piyasaları Japonya öncülüğünde artıdayken, Avrupa ve ABD vadeliler ise yataya yakın seyrediyor. Geçen haftanın son gününde beklentilerin altında kalan tarım dışı istihdam verisi sonrası, dolar endeksi DXY değer kaybederken, ons altında da artış kaydedildi. Zayıf verinin ardından Fed'in güvercin kalacağı beklentileri piyasalarda hakim olmaya devam ediyor. Diğer taraftan bugün ABD piyasaları işçi bayramı tatili nedeniyle kapalı olacak. Yurtiçi tarafta ise Cuma günü açıklanan ve beklentilerden yüksek gelen enflasyon rakamı ardından Merkez Bankası'nın faizlerle ilgili bir değişiklik yapmayacağı beklentileri artarken, dün akşam da orta vadeli program açıklandı. Programda 2021 yılı sonu tüketici enflasyonu tahmini %16,2 (2022 %9,8, 2023 %8, 2024 %7,6) olurken, büyüme %9 (2022 %5, 2023 %5,5, 2024 %5,5) olarak yer aldı. Açıklanan orta vadeli program, küresel risk iştahındaki iyimserlik, kurlardaki yataya yakın seyir ile birlikte BIST100 endeksi Cuma günkü %0,71'lik kaybın ardından güne tepki alımlarıyla başlayabilir.
*Yeşil ok olumluyu kırmızı ok olumsuzu göstermektedir.
Ağustos ayında TÜFE, %0,7 olan beklentilerin üzerinde aylık bazda %1,12 arttı. Ağustos ayında açılmanın etkisinin devam ettiğini fakat kısmen yavaşladığını görmekteyiz. Yıllık TÜFE, %19,25'e yükselerek Nisan 2019'dan bu yana en yüksek seviyede.
Gıda ve alkolsüz içecekler grubu 0,84 puan ile geçen ay olduğu gibi TÜFE'yi en çok etkileyen kalem oldu. Tarihsel olarak ağustos ayında düşüş görmemize rağmen, gıda grubunda aylık artış %3,27 olurken, yıllık %29,8'e ulaştı. TCMB'nin enflasyon raporunda yıl sonu gıda enflasyonu tahmini ise %15 seviyesinde. Gıda grubunda kuraklık, turizmdeki canlanma, özellikle ağustos ayında yaşanan doğal afetlerin de etkisiyle yüksek artışlar devam etmekte. Özellikle taze meyve sebze grubunda aylık %10,8 artışın etkisiyle işlenmemiş gıdada yüksek artış görmekteyiz.
Konut kaleminin bu ay 0,15 puan etki yaptığını görmekteyiz.
Ulaştırma grubunda aylık %0,77 düşüş görülmekte ve enflasyona 0,12 puan düşüş yönünde etkide bulundu. ÖTV matrah düzenlemesi nedeniyle otomobil fiyatlarında düşüş görmekteyiz. Ayrıca tavan fiyat uygulaması devamı ile şehirlerarası otobüs ücretinde aylık düşüş devam etmekte fakat bu dönemde artan mobilite sonucu tren ücreti, metro ücreti ve araba kiralama ücretleri belirgin artmakta.
Eğlence ve kültür grubunda aylık artış %1,13 olurken özellikle artan mobilitenin fiyatlara yansıtıldığı ve yüzyüze eğitim öncesi defter, kalem vs. gibi alt kalemlerde de dikkat çekici artışlar görülmekte. Eğitim grubunda da okul fiyatları artışının yansıdığı görülmekte.
Giyim ve ayakkabı grubu ağustosta düşüş yönlü etkide bulundu fakat ağustos ayı tarihi ortalaması %4,20 düşüş olmasına rağmen açılmanın etkilerinin devamıyla tarihsel ortalamalarına göre sınırlı etkide bulundu ve %3,16 düştü.
Lokanta ve oteller grubunda da aylık %2,27 artış görmekteyiz. Artan turizm faaliyetlerinin ve gıda fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu görmekteyiz. Alt kalemlere bakıldığında otel ücretinde %5,88 artış görülmekte. Temmuz ayında olduğu gibi genele yayılan enflasyon dikkat çekmekte.
Hizmet grubu enflasyonu ise %1,25 arttı. Eylül sonu itibarıyla hizmet sektörüne yönelik KDV indirimlerinin sona ermesi ise yukarı yönlü risk oluşturmakta.
Daha önce açıklanan verilerde artan Delta varyant vaka sayılarının etkilerini görmeye başlamıştık. ABD tüketici güveninde son 10 yılın en düşük seviyesi görüldükten sonra, cuma günü açıklanan ISM imalat dışı PMI ve tarım dışı istihdam verilerinde de etkili olduğunu gördük. Tarım dışı istihdam ağustos ayında beklentilerin oldukça altında 235 bin kişi arttı. ADP verisi de oldukça düşük gelmişti fakat hizmet sektörü, istihdam artışının çoğunu oluşturmuştu. Dikkat çekici olarak tarım dışı istihdam verisinde eğlence ve konaklama sektöründe istihdam yatay seyrederken, perakende sektöründe düştü. İşsizlik oranı %5,4'ten %5,2'ye gerilerken, ortalama saatlik ücretler ise %4,3'e yükseldi.
ISM imalat dışı PMI endeksi ise rekor seviye olan 64,1'den ağustos ayında 61,7'ye geriledi. Raporda dikkat çekilen nokta Delta varyantın etkilerinin yanısıra işsizlerin iş piyasasına dönmelerini ertelemeleri ile ortaya çıkan iş gücü eksikliği devam etmekte. Bu açıdan tarım dışı istihdamda görülen yavaşlama bununla da ilişkili olabilir. Ayrıca ağustos ayında da tedarik zincirindeki sıkıntılar devam etmekte.
Avrupa tarafında da bölge genelinde ağustos ayına ilişkin hizmet PMI nihai verileri açıklandı, artan Delta varyantı vakalarına ve arz kısıtlarına yönelik endişelerle hizmet PMI'lar Almanya'da 61,5'ten 60,8'e, Fransa'da 56,4'ten 56,3'e, Euro Bölgesi'nde 59,7'den 59'a ve İngiltere'de 55,5'ten 55'e hafif aşağı yönlü revize edildi.
Bu hafta küresel piyasalar son dönemde şahin açıklamalar yapan bazı ECB üyeleri sonrası ECB toplantısını, Çin TÜFE ve dış ticaret rakamlarını, tarım dışı istidam verisi sonrası ve eylüldeki Fed toplantısı öncesi Fed bölgesel başkanlarının konuşmalarını, ABD ÜFE verisini ve faiz artırımlarını sürdürmesi beklenen Rusya Merkez Bankası faiz kararı ile Almanya ZEW endeksini takip edecek.
Yurt içi veri takviminde bugün ağustos ayı reel efektif döviz kuru, yarın DHMİ uçuş istatistikleri ve Hazine nakit dengesi, çarşamba günü İŞKUR işgücü piyasası istatistikleri ve haftanın son günü ise temmuz ayına ilişkin istihdam verileri açıklanacak. Ayrıca bugün TCMB ağustos ayına ilişkin aylık fiyat gelişmeleri raporunu paylaşacak.
ŞİRKET HABERLERİ
Carrefoursa (CRFSA, Nötr): CarrefourSA ile Mahmut Bakır, Yalçın Bakır, Murat Bakır, Ramazan Bakır, Ahmet Doğrul, Murat Doğrul, Mustafa Doğrul (Alıcılar) arasında CarrefourSA'nın %100 oranında pay sahibi olduğu Adana Gayrimenkul sermayesinin %100'ünü temsil eden her biri 1 TL nominal değerde 113,3mn adet payın tamamının 212mn TL (KDV hariç) peşin bedel karşılığında, Alıcılara satılması hususunda 03.09.2021 tarihinde hisse devri sözleşmesi imzalanmış ve pay devir işlemi tamamlanmıştır.
Coca-Cola İçecek (CCOLA, Nötr): Rekabet Kurulu'nun Şirketin İştiraki Coca-Cola Satış ve Dağıtım AŞ (CCSD)'ye 17 Nisan 2020'de tebliğ edilen ve aynı tarihte kamuya açıklanan 15.04.2020 tarihli yazısında; 02.04.2020 tarihli kararı neticesinde Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 41. maddesi uyarınca 4054 sayılı Kanunun ihlal edilip edilmediğinin belirlenmesi amacıyla CCSD nezdinde soruşturma açılmasına karar verildiği belirtilmişti. Soruşturma sürecinin devamı esnasında CCSD tarafından rekabetçi endişelerin giderilmesini temin etmek üzere taahhüt başvurusunda bulunulmuş ve yapılan başvuru Kurul tarafından uygun görülerek taahhüt görüşmeleri başlatılmıştı. Yürütülen süreç neticesinde taahhüt önerileri Kurul tarafından uygun görülerek kabul edilmiş ve CCSD hakkında açılan soruşturma taahhüt kararı ile sonlandırılmıştır. İlgili taahhütlere uyum çalışmaları hemen başlatılacaktır.
SEKTÖR HABERLERİ
Çimento: Çimento ihracatına Ticaret Bakanlığı kararıyla sınırlama getirildi. Karar, çimento fiyatlarındaki artışa tepki gösteren müteahhitlerin iş bırakacaklarını duyurmalarının ardından alındı.
DİĞER ŞİRKET HABERLERİ
Say Yenilebilir Enerji (SAYAS): Şirket Güney Kore'de yerleşik müşterisi Dongkuk S&C tarafından Japonya'da gerçekleştirilecek bir proje için rüzgar türbin kulesi iç aksam tedariki konusunda bağlantı sağlanmıştır. Şirket tarafından ilk kez Japonya'ya ihracat yapılacağı için söz konusu ihale stratejik öneme sahiptir. İhale bedeli 90bin EUR'dur.
Türk İlaç (TRILC): Türkiye de antijenden başlayarak yerli üretimi yapılacak olan (purified chick embryo cell rabies) kuduz aşısı için ruhsatlandırma yüksek öncelik başvurusunda bulunulmuştur.
FAİZ PİYASALARI
Cuma günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %19 seviyesinde yatay seyretti. TCMB cuma günü 82 milyar TL'lik (%19'dan, 7 gün vadeli) haftalık repo ihalesi açtı, toplam fonlama tutarı ise tamamı haftalık repo ihaleleri kaynaklı 331 milyar TL oldu.
ABD 10 yıllık hazine tahvillerinin faizi cuma günü %1,28 seviyelerinden başlarken, gün içerisinde %1,26-%1,33 bandında hareketin ardından %1,32 seviyesinden günü kapattı.
Yurt içi tahvil piyasasında, cuma günü verim eğrisi genelinde faizlerde düşüşler görüldü. Bu kapsamda, günlük bazda verim eğrisinde faizlerde kısa vadeli tarafta 10 baz puana varan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 20 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü. Gösterge kağıtların faizlerinin haftalık bazda değişimlerine bakıldığında ise, kısa vadeli tarafta 35 baz puana yaklaşan düşüşler gözlenirken, orta ve uzun vadeli tarafta 40 baz puana yaklaşan düşüşler görüldü.
GÜNLÜK ÖZET PİYASA VERİLERİ
Kaynak:Ziraat Yatırım
Hibya Haber Ajansı