
Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Özbaş görevden alındı

Altın haftaya hafif kırmızıda başladı

Fed yetkililerinin enflasyondaki artışın geçici olduğunu vurgusu

Borsa İstanbul hangi hisselerle yükselecek?

“PİYASANIN ROTASI”
Piyasa Fed’e Zaman Veriyor…
Corona virüsünde güncel durum, vaka sayısı 167,485,112 – tedaviye pozitif cevap veren 112,104,324 – ölü sayısı 3,481,200 kişiye ulaşmıştır.
ABD piyasalarında enflasyon teması eşliğinde fiyatlama davranışları sürerken, ekonomik verilerinin (yeni konut satışları – tüketici güveni vs.) beklentilerden iyi veya kötü gelmesine bağlı olarak endekslerde hareket oluşmaktadır. Pozitif sürpriz yaratmayan veri açıklamaları piyasanın enflasyon ve büyüme konusunda şahinleşmesini engellerken, tahvil faizlerinde ve endekslerde aşağı yönlü hareketleri tetiklemektedir. Bu noktada Fed’in söyleminde enflasyon baskısının geçici olduğu öne çıkarken, piyasa Fed tarafında yeni bir söylem gelmediği için fiyatlama davranışlarında adaptasyona giderek Fed’e zaman vermektedir. Aslında bu durum ABD için olduğu gibi Avrupa içinde aynı olmaktadır. ECB Başkanı Lagarde, enflasyonu kabul ederken bunun kalıcı değil geçici olacağını ve varlık alımlarını azaltmanın gerekmediğini vurgulamaktadır.
ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,60 - %1,70 bölgesinden çıkarak %1,55 - %1,60 bölgesine geçmiştir. Mevcut durumda aşağı yönlü hareket göreceli zayıf ABD verileri - Fed üyeleri tarafında enflasyon baskısının geçici olduğu açıklamaları– tahvil ihaleleri sonuçlarında kaynaklanmaktadır. Bu temanın devam etmesinde geniş bölge olarak %1,50 - %1,60 izlenebilir.
Emtia dinamiklerinde, petrol fiyatları önceki gerçekleştirdiği %6,5 yükseliş sonrası dengelenirken, demir cevheri gerilemektedir. Soya fasulyesi, mısır ve pamuk fiyatlarında yükseliş öne çıkmaktadır.
RBNZ, %0,25 seviyesinde olan faizi sabit bırakarak pas geçmiştir. Açıklama tonlanması güvercin olurken, gelecek yıl ekonominin toparlanması durumunda faiz artışına gidilebileceğini belirtmiştir.
Türkiye tarafında Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’li şirketler ile yatırım temalı bir toplantı gerçekleştirecektir.
“24-28 Mayıs Haftası Genel Değerlendirme ve Strateji” izlemek için tıklayınız.
Fiyatlama dinamikleri;
Türkiye tarafında corona virüsü toplam vaka sayısı 5,203,385 kişiye çıkarken, ölü sayısı 46,621 kişiye ulaşmıştır. Toplam test sayısı 52,817,437 kişiye ulaşırken, günlük hasta sayısı (693) 700 kişi altında sürmektedir.
Toplam Yapılan Aşı Sayısı : 28.246.569
1.Doz Uygulanan Kişi Sayısı : 16.168.088
2.Doz Uygulanan Kişi Sayısı : 12.078.481
Kaynak:GCM Yatırım
Hibya Haber Ajansı