MENÜ
Ankara 33°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nasıl yaşıyorsan, öyle araç kullanıyorsun!
Gündem
23 Kasım 2010 Salı 10:28

Nasıl yaşıyorsan, öyle araç kullanıyorsun!

Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri Kaya, yüksek kaza yüzdesine sahip sürücülerin, diğer sürücülere oranla yaygın ailesel ve sosyal sorunları olduğunu belirtti ve “Bu, ‘kişi yaşadığı gibi sürer’ sözünü doğrulamaktadır” dedi.

SÜRÜCÜLERİN ruhsal durumunun trafiğe etkisi konusunda açıklama yapan Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Sekreteri ve Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Burhanettin Kaya, sürücülerin araç kullandıkları sırada, hareketlerine ilişkin duyularının az uyarıda bulunması durumunda, zihnin uyarılmasının da eksik kaldığını, bu nedenle hız yapma algısını, az ve eksik olarak algıladıklarını bildirdi.Bu durumun yorgunlukla birlikte, kontrol ve denetleme duygularının da azalmasına neden olduğunu, bunun hafif hız sarhoşluğuna yol açabileceğini ifade eden Kaya, “Trafik ortamının, bir engellenme, çatışma ve zorlanma ortamı olduğu söylenebilir. Böyle bir ortamda, birey bilinç dışı bir süreç olarak bu örseleyici dış etkenlerden ruhsal yapısını korumak için, çeşitli savunma mekanizmaları kullanabilir” dedi.

Sosyal sorun kaza getiriyor

Trafik ortamının, bireyin zihinsel olarak karışıklık yaşamasını sağlayabilecek denli karmaşık ve ruhsal durumu etkileyen bir süreç olduğunu ifade eden Kaya, şunları kaydetti: “30 bin sürücü üzerinde yapılan bir çalışmada sürücülerin, yüzde 4’ünün toplam kazaların yüzde 40’ını gerçekleştirdikleri belirlenmiştir. Yüksek kaza yüzdesine sahip sürücülerin, diğer sürücülere oranla yaygın ailesel ve sosyal sorunları olduğu görülmüştür. Bu, ‘kişi yaşadığı gibi sürer’ sözünü doğrulamaktadır.

Sabırsız ve mükemmelci

Ayrıca, belirli kişilik özellikleri nedensel faktörler olarak dikkat çekmektedir. Saldırganlık, duyguların denetiminde sorun yaşama, kızgınlık, öfke gibi duyguları yoğun yaşama ve denetiminde güçlük çekme, depresyon, itibar ve güç aramaya yönelik davranışların yaygın olması, otorite veya rekabet yönelimli sosyal rolleri benimseme, heyecan arama, eleştiriye aşırı duyarlılık, heyecanlı, hırslı, sabırsız ve mükemmelci kişilik özellikleri, bunlar arasında sayılabilir.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi