MENÜ
Ankara 33°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Nakilde tersine göç başladı
Gündem
12 Şubat 2015 Perşembe 10:16

Nakilde tersine göç başladı

İç Hastalıkları ve Hematoloji Uzmanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, Türkiye’de kemik iliği nakli probleminin çözüldüğünü, artık nakil için yurtdışına hasta göndermediklerini, yurt dışından hastaların Türkiye’ye geldiğini söyledi.

Hematolojik Onkoloji Derneği (HOD), Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Sempozyumu düzenledi. Kuzey Kıbrıs  Türk Cumhuriyeti’nde Cratos Otel’de ikincisi düzenlenen ve iki gün süren sempozyumda, konusunda uzman yaklaşık 300 hematolog, bir araya gelerek hematolojik kanserlere ilişkin farkındalığı artırmak, hematolojik kanserlerin tanı ve tedavisiyle kök hücre naklindeki güncel gelişmeler konusunda bilgi paylaşımında bulundu. Toplantıda, Kök Hücre Nakli, Hematolojik Onkolojide Akıllı İlaç, Kemik İliği Yetmezlikleri, Lösemide Tanı ve Takip gibi başlıklar konuşuldu. İlik naklinde Türkiye’nin Avrupa’da üçüncü sırada olduğunun altını çizen, Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş,  “Ülkemizde kemik iliği nakli çözüldü, Türkiye’den hiç kimse ilik nakli olmak için yurt dışına gönderilmiyor” dedi. Prof. Dr. Altuntaş konuşmasını şöyle sürdürdü:

AVRUPA’DA ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ

“2014 sonunda gerek sağlık bakanlığı ’nın, gerekse SGK’nın teşvik ve destekleyici yaklaşımları ile ülkemizde kemik iliği nakli sorunu çözülmüştür. Türkiye’den hiç kimse ilik nakli olmak için yurt dışına gönderilmiyor. Nakil sırası bekleyen hasta durumundan hasta bekleyen merkez durumuna gelindi. Sağlık  turizmi kapsamında gelen hasta oranı yüzde 15’i geçti. Sayı bakımından Avrupa’da 3’üncü sıradayız. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezi Projesi’nin(TÜRKÖK) tam anlamıyla hizmet sunması ile birlikte Avrupa’da kemik iliği nakli alanında lider ülke konumuna geçmemiz bekleniyor. Önümüzdeki süreçte ülkemizde kemik iliği naklinde en önemli konu ise bağışçı sayısının artırılması. Dünyada bağış ortalaması yüzde 1,7 iken, bu oran Amerika ve Almanya’da yüzde 4, Türkiye’de ise bağış oranı 10 binde 6.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi