MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Küresel piyasalar
Ekonomi
6 Haziran 2022 Pazartesi 12:38

Küresel piyasalar

Cuma günü küresel piyasalarda satıcılı bir seyir görüldü. ABD hisse senetleri, güçlü istihdam verilerinin Fed’in enflasyonla mücadelesinde agresif kalmasının önünü açmasının ardından haftayı değer kaybederek sonlandırdı.

Cuma günü piyasalarda neler oldu? Cuma günü küresel piyasalarda satıcılı bir seyir görüldü. ABD hisse senetleri, güçlü istihdam verilerinin Fed’in enflasyonla mücadelesinde agresif kalmasının önünü açmasının ardından haftayı değer kaybederek sonlandırdı. ABD hisse senedi endeksleri, Mayıs ayı istihdam verilerinin beklentileri karşılamasının ardından keskin bir düşüş yaşadı ve işgücü piyasasının Fed'in enflasyonla mücadelede faiz oranlarını hızlı bir şekilde yükseltmesi için yeterince güçlü olduğu görüldü. Perşembe günü açıklanan ve beklentilerin altında gelen ADP özel sektör istihdamının hayal kırıklığı yaratmasının ardından Cuma günü açıklanan ABD Mayıs ayı tarım dışı istihdam 318.000 olan tahminlere kıyasla 390.000 arttı. Diğer taraftan işsizlik oranı %3,5'lik beklentilere karşı %3,6'da değişmeden kaldı. Ücret artışları ise beklenti olan %5,2 olarak açıklanarak bir önceki veri olan %5,5’in altına geriledi. ABD'de ISM hizmet endeksi ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın etkisiyle Mayıs'ta gerileyerek 1 yıldan uzun sürenin en düşük seviyesine indi. Haftanın son iş gününde Avrupa borsalarındaki negatif kapanışlara ilave olarak ABD endeksleri de seansı değer kaybederek tamamladı. Dow Jones %1,05, S&P 500 %1,63 ve Nasdaq %2,47 oranında değer kaybetti. Reuters tarafından görülen "dünya çapındaki tüm işe alımları duraklat" başlıklı dahili bir e-postaya göre, Elon Musk elektrikli otomobil üreticisinin çalışanlarını yaklaşık %10 oranında azaltması gerektiğini söyledi. Amazon ve Netflix gibi şirketlere ek olarak Coinbase veya Galaxy gibi kripto şirketleri de benzer açıklamalar yaptı. Tesla hissesinde görülen %10’a yakın değer kaybıyla birlikte piyasada risk iştahı azaldı. Şahinleşen FED üyelerinden gelen açıklamalar ve açıklanan istihdam verileriyle gün içinde oldukça güçlü alımlar görülen dolar endeksi Cuma günü primle 102,15 seviyesinde sonlandı. Dolar günü tüm G10 para birimlerine karşı değer kazanımıyla sonlandırırken, EUR/USD paritesi hafif gerilemeyle 1,0721 seviyesinde haftayı tamamladı. FED üyelerinden gelen faiz artırım hızına devam etme, enflasyonla mücadeleye yönelik yapılan açıklamalar ve istihdam verileri ABD tahvil getirilerini yukarı çekti. 10 yıllık ABD tahvilleri açıklanan istihdam verisiyle birlikte 3,3 puan yükselerek %2,94 getiri seviyesine ulaştı ve son 2 haftanın en yüksek seviyesine yükseldi. Petrol piyasaları yeni haftaya yükselişle başladı. Fiyatlamalara Suudi Arabistan'ın Asyalı müşterilerine yaptığı zam ve Çin'in başkenti Pekin'de bazı salgın önlemlerinin gevşetilmesi yön veriyor. Brent petrol bu sabah yükselişle 120,6 USD/varil seviyesinde.

Bugün ne bekliyoruz? Çin'in finans merkezi Şanghay'da karantinanın sona ermesinin ardından başkent Pekin'de de normalleşme yönünde yeni kararlar alındı. Bu sabah Asya piyasalarında iyimserlik hakim. ABD vadeliler cephesinde pozitif bir seyir var. Bu hafta yurt dışında gündemin en önemli maddesi Perşembe günkü Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararı olacak. Çin ticaret rakamları, Almanya fabrika siparişleri, sanayi üretimi ve Cuma günkü ABD tüketici enflasyonu diğer öncelikli izlenecek gündem maddeleri olacak. Bugün yurt dışında açıklanacak önemli bir veri bulunmuyor.

Gelecek gündemde neler var? Salı günü, uzun süre faiz artırmama korusunda direnen ve son toplantısında bu kararından vazgeçmek zorunda kalan Avustralya Merkez Bankası (RBA) yeni kararını açıklayacak. RBA, geçen toplantısında faizi beklenti olan 15 baz puanın üzerinde 25 baz puan artırarak %0,35'e çıkarmıştı. Salı günü ayrıca Almanya’da fabrika siparişleri rakamları açıklanacak. Almanya'da Mart ayında fabrika siparişleri bir önceki aya göre %4,7 düşüş göstermişti. Çarşamba günü ise Hindistan Merkez Bankası (RBI), faiz kararını açıklayacak. Piyasalarda beklenti RBI'nın faizi 40 baz puan artıracağı yönünde oluşuyor. Almanya'da bir gün önce açıklanan fabrika siparişlerinin ardından bu kez sanayi üretimi rakamları takip edilecek. Ülkede bir önceki ay sanayi üretimi aylık %3,9 düşüş göstermişti. Ayı gün Polonya ve Şili Merkez Bankalarının da faiz kararları takip edilecek. ABD'de konut piyasasında kredi başvurularını ve faizlerin yönünü gösteren MBA verileri yayımlanacak. Perşembe günü Asya'da günün en önemli verisi Çin'in Mayıs ayı dış ticaret rakamları olacak. Çin'de Nisan ayında ihracat yüzde 3,9 artarken, ithalatta değişim olmamış ve dış ticaret fazlası 51,12 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Günün en önemli gündem maddesi Avrupa Merkez Bankası(ECB) faiz kararı olacak. Piyasada ECB'nin bu toplantıyı pas geçerek bir sonraki toplantıda faizi artıracağı tahmin ediliyor. Bu yıl içerisinde de toplamda 125 bp bir artış piyasada fiyatlanıyor. ECB kararının ardından Başkan Christine Lagarde'ın basın toplantısı piyasalar tarafından dikkatle izlenecek. Cuma günü ise Asya'da günün en önemli rakamları Çin enflasyon olacak. Çin'de Nisan ayında yıllık tüketici fiyatları %2,1, üretici fiyatları %8,0 artış göstermişti. Çin'den sonra günün diğer beklenen enflasyon rakamı ABD'nin olacak. ABD'de Nisan ayında %0,3 artışla yıllık %8,3 seviyesine kadar çıkan tüketici fiyatları için Mayıs ayı rakamları izlenecek. Beklenti yıllık manşet enflasyonun %8,3’ten %8,2’ye; yıllık çekirdek enflasyonun ise %6,2’den %5,9’a gerilemesi yönünde oluşuyor.

Kaynak:Halk Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi