MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Kalp, diyabet ve covid’de yakın takip hayati önem taşıyor
Sağlık-Yaşam
11 Kasım 2021 Perşembe 14:01

Kalp, diyabet ve covid’de yakın takip hayati önem taşıyor

Sağlıkta dijital dönüşüm, kronik hastalıkları bulunan ve yaşamsal önem taşıyan değerlerinin düzenli kontrolü gereken hastaların, doktoru ve hemşiresi tarafından dijital olarak yakından takip ve etkileşim imkanı sağlayan önemli teknolojiler sunuyor.

Sağlıkta dijital dönüşüm, kronik hastalıkları bulunan ve yaşamsal önem taşıyan değerlerinin düzenli kontrolü gereken hastaların, doktoru ve hemşiresi tarafından dijital olarak yakından takip ve etkileşim imkanı sağlayan önemli teknolojiler sunuyor. 

Hastaların sağlık değerlerinden, günün her anında haberdar olmasını sağlayan bu uzaktan takip sistemleri, tıpkı hastane ortamında olduğu gibi; sağlıklı yaşam alışkanlığı kazanılması, düzenli beslenme programları ve herhangi bir parametrede ortaya çıkabilecek bir değişimi anında takip gibi konularda motivasyon sağlıyor. 

Ev konforunda hastane disiplini 

Hastanede tedavisi tamamlanmış ve yakın takibe ihtiyaç duyan, kronik hastalıkları bulunan kişiler, hastane ortamındaki düzenli takip ve kontrol disiplinini, uzaktan takip sistemleri sayesinde ev konforunda devam ettirebilmektedir. Hastalıkların erken teşhisi, doğru tedavi planlaması ve takibi, yaşam kalitesi ile süresi açısından önem taşımaktadır. Son dönemlerde öne çıkan uygulamalardan biri de, hastaların hastaneye gelmeden kendilerine atanmış olan özel sağlık danışmanları, doktorlar ve hemşireler ile sağlık hizmeti alabildiği, yakın takip altında olduğu Dijital Sağlık Asistanı hizmetleridir. 

Sağlık değerlerinin yakın takibi;    

Sağlık değerlerinde oluşabilecek bir sorundan parametrelerdeki bozulma nedeniyle şüphelenilmesi ve doktorunun bilgisi ile gerekli yönlendirmelerin yapılabilmesi, 

Hastanın, taburculuk sonrasında da takip sistemi içinde yer alması ile hastanedeymiş gibi beslenme düzeni ve kurallarına göre hareket edebilmesi,  

Doktor ve hemşire ile kurulan yakın temasla, hastanın kendini güvende hissetmesi ve bu motivasyon ile hastanın yaşam tarzının belirli bir seviyede tutulması sağlanmaktadır.  

Konforlu takiple sağlığınız güvende 

Kişinin ihtiyacı olan sağlık hizmetine istediği yerde ve istediği şekilde ulaşmasını sağlayan Memorial Dijital Sağlık Asistanı hizmeti, kronik ve belirli süre kontrol altında tutulması gereken hastalıkların takibi için oluşturulan taşınabilir bir sağlık teknolojisi olarak adlandırılmaktadır. Küçük ve taşınabilir özellikte olan Genel Sağlık Takip Cihazı, hastanın bulunduğu ortamda ve günlük yaşam akışını bozmadan, doktoru tarafından belirlenen tüm ölçümlerin yapılmasına, ilaç takibinin sağlanmasına ve ihtiyaç anında ilgili sağlık personeli ile iletişime geçmesine olanak sağlamaktadır. 

Kişi; tansiyon, nabız, oksijen satürasyonu (kandaki oksijen doygunluğu), ateş, kan şekeri ölçümü ve EKG gibi vital parametreleri kolayca ölçerek, anlık olarak doktoru veya ilgili sağlık personeli ile paylaşabilmektedir. Tüm bu parametreler, grafiksel olarak toplanmakta ve ilgili sağlık personelinin yorumlaması için kendilerine doğrudan iletilmektedir. Sistem ayrıca kişinin geçmişine yönelik değerlerin analizini yaparak, kişisel sağlık öyküsü ile birlikte o anda en doğru tedavinin planlanmasına yardımcı olmaktadır. 

Kalp hastalarının sağlık hizmetine yakınlığı hayat kurtarıyor

Memorial Bahçelievler Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Gülsüm Bingöl, uzaktan takip sistemlerinin, kalp rahatsızlığı ve çeşitli kronik hastalıkları bulunan kişilerin yaşam tarzı değişikliklerine olumlu etkileri hakkında bilgi verdi. 

Kalp sağlığı ve kalp damar cerrahisi takip programları, taburculuk sonrası da takip gereken hastaların yakın takibine olanak sunmaktadır. Kalp ve damar hastalıkları, kapak sorunları, kalp yetersizliği ve ritim bozukluğu gibi geniş bir spektrumda takip edilen hastaların; mevcut durumuna, yaşına, şikayetlerine, fizik muayenede saptanan bulgularına, kan tahlillerine göre kalp hastalıklarının takip sıklığı ve takip parametreleri çok değişken olabilmektedir. Bazı hastaların günlük ya da haftada bir kontrolleri gerekebilirken bazı hastaların 6 ayda bir ya da yılda bir kontrolleri gerekebilmektedir.

Kalp hastalıklarında bazı gruplar öncelikli

Özellikle tansiyon, nabız, solunum sayısı, oksijen ölçümü gibi parametreleri çok daha sık ve yakından takip edilmesi gereken kardiyak hasta grubu şöyle sıralanabilir: 

Şikayetleri olan ya da yakın zaman hastane yatışı bulunan kalp yetersizliği hastaları

Yakın zamanda kalp kası iltihabı ve kalp krizi geçiren işlem uygulanmış hastalar

Yakın zamanda By-Pass operasyonu geçirmiş hastalar

Kalp kapak ameliyatı ya da işlemi olmuş hastalar 

Yakın zamanda damar genişlemesi sorununa müdahale edilmiş hastalar

Yakın zamanda ciddi tehlikeli ritim bozukluğu yaşamış ve buna bağlı olarak ritim düzenleyici ilaç başlanmış hastalar

Ritim problemleriyle pil takılmış ya da ablasyon adı verilen yakma işlemi yapılmış hastalar 

İlaca rağmen dirençli hipertansiyon sorunu olan hastalar 

Kalp Sağlığı Dijital Takip Programı’nda hasta yine doktor ile online olarak görüşmekte ve hayati parametrelerinin takip edilerek sonuçlarının incelenmesinin ardından kapsamlı bir değerlendirmeye alınmaktadır. Gerekli tedaviler ve yaşam tarzı değişiklikleri planlanmakta ve sağlıklı bir yaşam için izlenmesi gereken adımlar belirlenmektedir. Bu sayede kalp kaynaklı oluşabilecek sorunların azaltılması ve hastaların aktif, zinde bir yaşam sürmesi amaçlanmaktadır.

Kalbe ciddi etkileri olan COVID-19 sonrasında da yakın takip gerekiyor

COVID-19 atlatan hastalar, kalp hastaları, kalp ve damar cerrahisi ameliyatı olan hastalar ve diyabet hastalarının yakın takibi büyük önem taşımaktadır. COVID-19 geçiren hastalarda, kalp ve beyne pıhtı atma riskinden akciğer problemlerine ya da eklem ağrılarına kadar pek çok risk ortaya çıkabilmektedir. Bunları en aza indirebilmek için yakın takip önemlidir. Dijital Sağlık Asistanı sisteminde kişi doktoru ile görüntülü görüşme yapabilir. Hastalık sonrası kan değerlerinin ölçümü için Evde Bakım Hizmetleri’nden yararlanarak, kan değerleri hakkında bilgi alabilir. Hasta, koronavirüsün akciğerlerde bıraktığı olası etkileri gidermek ve daha sağlıklı bir nefes kontrolü için fizyoterapi uzmanları ile online solunum terapisi hizmetinden yararlanabilir. Sürekli olarak kişinin takibini yaptığı EKG, nabız, tansiyon, oksijen satürasyonu, ateş ve kan şekeri ölçümleri sonrası 15 günlük genel cihaz takibinin ardından kişi hastanede son doktor kontrolünü yaptırmakta ve gerekli olan desteği almış olmaktadır. 

Uzaktan diyabet kontrolü sağlanabiliyor 

Diyabet kontrol altına alınmadığı takdirde kalpten, göze, ciltten sinirlere kadar vücuttaki tüm sistemleri olumsuz etkileyebilen bir hastalıktır.  Düzenli kan şekeri ve genel sağlık kontrolü gereken diyabet hastalarının da yakından takip edilmesini sağlayan Dijital Diyabet Takip Programı hastalar için büyük önem taşımaktadır. Kişinin glikoz ölçüm değerleri kayıt altına alınarak uzman hekim ve diyabet hemşiresi tarafından değerlendirilir. Diyetisyen tarafından karbonhidrat sayımı eğitimi verilir ve diyet programı düzenlenir. Tüm bu süreç sonrası doktor tarafından tedavi planı yapılmaktadır. 

Hastaneye gitmeden ilaç düzenlenmesi 

Yakın takip sürecinde, hastanın hastaneye gelmesini gerektiren başka bir neden yoksa  ilaçların dozlarını ya da kullanım şekillerini hastaneye gelmeden yeniden düzenleme imkanı sağlamaktadır. Program, hastanın doktor ve hemşirelerle iletişim halinde kalmasını sağlayarak, doğabilecek sorunların minimuma indirmektedir. 

Sağlığınızı yakından takip edip zamanında önlem alın  

Akıllı teknoloji ile uzaktan hasta takibi sağlayan Memorial Dijital Sağlık Asistanı sayesinde, hastalara evlerinde de uzman kontrolü altında olma imkanı sağlanmaktadır. Ek olarak ihtiyaç duyulan durumlarda Memorial Evde Bakım Hizmetleri ve Memorial e-Doktor Hizmeti ile de entegre kullanılabilen sistem, hastaların her türlü sağlık ihtiyacında yanında olunmasını hedeflemektedir. Bu sayede hastalıklar düzenli takip edilerek, hastaların yaşam kalitelerinin yükseltilmesi ve acil durumlar için önlem alınması sağlanır.


Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi