MENÜ
Ankara 36°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İstanbul daha zararlı çıkacak
Gündem
8 Aralık 2010 Çarşamba 09:40

İstanbul daha zararlı çıkacak

TBMM’de görüşülen torba yasayla Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası ile bazı kurumların merkezlerinin İstanbul’a taşınma süreçlerinin hızlanmasına değişik bir bakış açısı ODTÜ Kamu Politikaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tarık Şengül’den geldi.

TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen yasayla Merkez Bankası, Ziraat Bankası, Halk Bankası ile bazı kurumların merkezlerinin İstanbul’a taşınma süreçlerinin hızlanmasına bir tepki de ODTÜ Kamu Politikaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tarık Şengül’den geldi. Şengül, “Alınan kararın bir çekim merkezi olarak Ankara’yı zayıflatacağı açık. Ancak bu süreçten asıl zararlı çıkacak İstanbul’dur” dedi.

Şengül açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Taşınma kararının siyasi olduğu ortada. Ne yazık ki gerisinde bilimsel ve teknik bir analiz yok. Eğer bu yapılsaydı, uzmanlar bu kararı alanlara, ‘İstanbul’un bir dünya kenti için bile kabul edilebilir eşikleri aştığını, kilit kurumları buraya taşımanın artık bir yük oluşturacağını’ söylerdi. Türkiye Gayri Safi Milli Hasılası’nın yüzde 23’e yakını 
İstanbul’da üretiliyor. Bu duruma paralel olarak Türkiye’de her altı kişiden biri İstanbul sınırları içinde yaşıyor. Çekim bölgesi içindeki Kocaeli ve Trakya Bölgesi’ni de dahil edersek, bu oran her beş kişiden biri anlamına geliyor.

Israrı anlamak zor

Bugün karşı karşıya ulaşım başta olmak üzere sorunların gerisinde, yatırımların ve kurumların 
İstanbul Bölgesi’nde toplanması var. Deprem riskini, su sorunu ve çevre ve orman tahribatını da kattığınızda, bu tür kararların akılcı ve bilimsel değerlendirmelere dayanmadığını görüyorsunuz. Buna karşılık yine dünya kentleri konusunda çalışan uzmanlar Merkez Bankası ve benzer türden hizmet ve işlevlerin gelişen iletişim teknolojisi nedeniyle, illa dünya kentlerinde olması gerekmediğini de açıkça söylüyorlar. Bu ısrarı anlamak bu nedenle de zor.”

Süreci 
Ankara açısından da değerlendiren Şengül sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ankara 
İstanbul’un ölçüsüz ağırlığını dengeleyen en önemli odak. Bu kurumlarınAnkara’dan ayrılması bu gücü kırdığı ölçüde, bu baraj görevini de imkansız hale getirir. Bu yaklaşım bütün Türkiye’nin İstanbul’da oturması ile sonuçlanır.”

Gökçek’in sesi neden çıkmıyor

“TORBA Yasa konusunda, hem Büyükşehir Belediye Başkanı 
Melih Gökçek’e hem de muhalefet partilerine görev düşüyor. Altını çizerek söylüyorum, en önemli görev bu kentin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın. TBMM’de birçok konuda kulis yapan kentin seçilmiş belediye Başkanı Melih Gökçek bu konuda çaba göstermezse, görevini ihmal etmiş olur. Bu kurumların İstanbul’a gitmesi, Ankara için bir yenilgiyse, bu yenilginin en önemli sorumlularından biri Büyükşehir Belediyesi olacaktır. Aynı biçimde, CHP’ye ve MHP’ye de önemli görev düşüyor. Bu kadar önemli bir konuda muhalefetten de ses çıkmıyor olması düşündürücüdür.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar
 Atila Sarp
 16 Ocak 2011 Pazar 20:00
Yalnız teknik konulara değil, Ankara'nın siyasal anlamda gücünün zayıflatılması ve federe-özerklik girişiminde bulunanların siyasal merkez olan Ankara'yı dağıtma planlarını da göz ardı etmemek gerekiyor.
Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi