İstanbul merkezli 4 ilde gerçekleştirilen operasyonda, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.
İstanbul merkezli 4 ilde gerçekleştirilen operasyonda, Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince yürütülen “Hakemler dosyası” soruşturması kapsamında, bazı şüpheliler hakkında “eziyet” ve “resmi belgede sahtecilik” suçlarına ilişkin iddialar incelendi.
Soruşturma kapsamında yapılan açık kaynak araştırmaları, MASAK ve HTS incelemeleri, müşteki ve tanık ifadeleri ile bilirkişi değerlendirmeleri sonucunda MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu ile bazı MHK üyeleri, hakem ve gözlemcilerin soruşturmayla bağlantılı olabileceği değerlendirildi.
Bu kapsamda İstanbul, Ankara, Elazığ ve Manisa’da belirlenen adreslere operasyon düzenlendi. Operasyonda MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu, TFF Faal Hakemler Derneği Başkanı Ferdi Karadoruk, eski MHK Başkan Vekili Ahmet Şahin, eski MHK Üyesi Yunus Yıldırım, TFF Eğitim ve 4. Bölge Sorumlusu Sebahattin Şahin, TFF Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul Şubesi Teşkilat Sorumlusu Alican Sağlar ile TFF Hakemleri ve Gözlemcileri Derneği İstanbul İl Hakem Kurulu Başkanı Emre Kosif yakalandı.
Gözaltına alınan şüpheliler, işlemleri yapılmak üzere emniyete götürüldü.
Bakan Gürlek: Temiz futbol mücadelesini sürdüreceğiz
Adalet Bakanı Akın Gürlek, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, futbolun toplumun ortak tutkularından biri olduğunu belirterek, müsabakalardaki rekabetin adil, hakemlik süreçlerinin ise tarafsız ve şeffaf olması gerektiğini ifade etti.
Gürlek, hakem klasmanlarının belirlenmesi, görevlendirme, puanlama ve atama işlemleri ile kural sınavlarına müdahale edildiği yönündeki iddiaların soruşturma kapsamında ele alındığını bildirdi.
Soruşturma kapsamında müşteki ve tanık ifadeleri, bilirkişi raporları ile HTS ve MASAK kayıtlarının incelendiğini aktaran Gürlek, operasyon kapsamında bazı TFF ve MHK yöneticileri ile dernek yöneticilerinin gözaltına alındığını ve adreslerinde arama yapıldığını belirtti.
Hiçbir makam, unvan veya görevin hukuk karşısında ayrıcalık sağlamayacağını vurgulayan Gürlek, Türk futbolunda güveni zedeleyen iddiaların aydınlatılması ve sorumluların hukuk önünde hesap vermesi amacıyla “temiz futbol” mücadelesinin sürdürüleceğini kaydetti.
Soruşturma dosyasında bazı şüphelilere ait mesajlaşmalara da yer verildi. Hakem G.H.E’nin, TFF Faal Hakemler Derneği Başkanı Ferdi Karadoruk’a Mayıs 2025’te hakemlik sınavına ilişkin soruların gönderilmesini istediği yönünde mesajlar attığı, Karadoruk’un ise soruları Emre Kosif’ten talep ettiğini belirttiği mesaj kayıtlarına yansıdı.
Dosyada ayrıca Karadoruk’un, il hakem kurulu üyesi Mehmet Çaylak’ın gözlemci olarak görevlendirilmemesi ve istifa etmesi yönünde baskı oluşturulmasına ilişkin ifadeler içeren mesajlarının bulunduğu belirtildi.
Soruşturma kapsamında Türkiye Faal Futbol Hakemleri ve Gözlemcileri Derneğinin Üsküdar’daki merkezinde de arama gerçekleştirildi.
Aramalarda sınav evrakları, gelir-gider kayıtları ve derneğe ilişkin belgelerin bulunduğu 125 klasöre el konuldu.
Öte yandan soruşturma kapsamında MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun cep telefonunu ve şifresini emniyet ekiplerine teslim ettiği öğrenildi.