MENÜ
Ankara
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Gökyüzüne milli imza
Türkiye
11 Kasım 2013 Pazartesi 09:46

Gökyüzüne milli imza

ANKARA GAZETESİ / Yüzde 100 yerli malı eğitim uçağı çalışmalarında, yeni yılla birlikte geri sayımın başlayacağını belirten THK Genel Başkanı Osman Yıldırım, “2014 yılında uçurmayı planlıyoruz” dedi.

ANKARA / Türk Hava Kurumu (THK) Genel Başkanı Osman Yıldırım, uzun süredir çalışmaların devam ettiği ‘yerli malı’ eğitim uçağı çalışmalarında geri sayımın başladığını söyledi.
Türkiye’nin yerli otomobil üretimi beklediği bir dönemde, yerli uçak yaparak çıtayı yükseltmek istediklerini belirten Osman Yıldırım, “Eğitim uçağımızı 2014 yılında uçurmayı planladığımızın müjdesini vermek isterim” dedi. Gazetecilerle Türk Hava Kurumu Üniversitesi’nde bir araya gelen Yıldırım, özetle şöyle konuştu:

SIRADA UZAY VAR

“Gökyüzünde kendi milli uçağımızı göreceğimiz günlere çok yaklaştık. 1940 yılında kurulan ancak çeşitli nedenlerden dolayı üretimi durdurulan fabrikamızın bulunduğu yeri Gümrük ve Dış Ticaret Bakanlığı’nın destekleriyle yeniden kurumumuza kazandırdık. Uçak üretimimiz kallerinden doğan bu fabrikada yapılıyor. Bugün uydu diyoruz ya da uzay gemisi diyoruz. Bunların hepsinin Türkiye’de yapılmaması için hiç bir engel yok. Artık Türk Hava Kurumu, ülkemiz sınırlarının dışına çıktı. Bunun yanında uzayda da yerimizi alacağız.

HAVA TAKVİYESİ

Türk Hava Kurumu, havadan yangın söndürme imkan ve kabiliyetini ülkemize kazandıran ve halen bu hizmeti yürüten ilk ve tek ulusal kurumdur. Havadan yangın söndürme görevlerinde kullandığımız 6 ton su atma kapasitesine sahip 5 adet yangın söndürme uçağımızın sayısını 9’a çıkardık. Ayrıca, THK, sağlık bakanlığı ile imzaladığı işbirliği protokolüyle filosuna 17 ambulans helikopter kattı. Türkiye’nin 17 farklı bölgesinde konuşlandırılacak ve Türk pilotlar tarafından kullanılacak ambulans helikopterler hizmet vermeye başladı.”

İKİ ÜLKEYE UÇUŞ OKULU

THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban ise, Kenya ve Tanzanya’da bir yıl içinde uçuş okulu açacaklarını söyledi. Ban, “Türk Hava Kurumu Üniversitesi olarak her yıl pilotaj bölümünden 70 öğrenciyi mezun etmeyi hedefliyoruz. Dünya standartlarında eğitim veriyoruz. Bir yıl içindeki hedefimiz, Kenya ve Tanzanya’da uçuş okulu açmak” diye konuştu.

POLİS İÇİN İHA YAPTI

Ban, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ihtiyaçları doğrultusunda yapılan ve test sürüşleri devam eden İnsansız Hava Araçlarının (İHA), eylemlerde ya da sınır güvenliğinin sağlanmasında polisin işini kolaylaştıracağını belirtti.
THK’nın 60 yıllık model uçak ve radyo kontrolü tecrübesinin bulunduğunu dile getiren Ban, test sürüşleri devam eden İHA’nın istenilen adrese giderek, oradaki ses ve görüntülerin merkeze aktarılabildiğini belirtirken, yüz tanıma sisteminin de bulunduğunu kaydetti.

YURT DIŞINDA 70 BİN DOLAR

Şu an için 45 dakika havada kalma süresiyle 40 kilometre çapı olan alan içinde istenilen yere gidebilen İHA’nın, yurt dışında 70 bin dolara satıldığını, Üniversitelerinde ise yaklaşık 10 bin dolara mal edildiğini bildiren Ban, “Fiyatının düşük olması nedeniyle şehir ve sınır güvenlikleri daha rahat korunabilecek. Ayrıca 60 kilograma kadar faydalı ürün taşıma kapasitesine de sahip olacak olan bu araçlar, eylemlerde ve sınır güvenliklerinin sağlanmasında polisin işini çok kolaylaştıracak” diye konuştu.ANKARA / 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi