MENÜ
Ankara 11°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Global: Rusya, jeopolitik durum, ekonomi etkisi
Ekonomi
28 Nisan 2022 Perşembe 11:31

Global: Rusya, jeopolitik durum, ekonomi etkisi

Rus rublesi işgal öncesi seviyelere toparlandı ve ileriye dönük olarak, sermaye kontrolleri ve diğer ruble destekleyici politikalar para birimini sabit tutabilir.

Rus rublesi işgal öncesi seviyelere toparlandı ve ileriye dönük olarak, sermaye kontrolleri ve diğer ruble destekleyici politikalar para birimini sabit tutabilir. Keskin bir değer kaybının ardından ruble, Ukrayna ihtilafından önce hakim olan seviyelere yükseldi. Sermaye kontrolleri, Rus şirketlerine döviz satma zorunluluğu, enerji için ruble olarak ödeme talep edilmesi, büyük bir cari hesap fazlası ve daha sıkı para politikası, hepsi rublenin hızlı toparlanmasını destekledi.

 

Kontrollerin yakın zamanda tamamen kaldırılması pek olası değil. Diğer taraftan rubledeki toparlanmaya rağmen, Rus ekonomisinin öngörülebilir gelecekte baskı altında olması muhtemeldir. IMF'ye göre, Rusya ekonomisi bu yıl %8,5 küçülebilir ve 2023'te de genel bir düşüş yaşayabilir. Batılı şirketler ülkeden çekiliyor ve Rus şirketleri temerrüde düşüyor. Avrupa, artık Rusya’dan gaz alımını durdurmaya hiç olmadığı kadar yakın durumda ve bu ülkenin gelirleri açısından bloke edici bir etki yaratacakken, çift taraflı yavaşlama eksenini Avrupa’nın geneline yayması çok muhtemeldir. Rusya, ruble ödemeleri konusunda ilk adımlarını Polonya ve Bulgaristan’a gaz akışını keserek yapmış durumda. Durumun ilerlemesi, Avrupa’yı da kaynak çeşitlendirmesi konusunda zorlayacaktır. 

 

Enflasyon ise yıldan yıla yaklaşık %20 arttı ve yüksek fiyatların yerel aktivite üzerinde baskı oluşturması da beklenecektir. Politika yapıcılar odaklarını ekonomiye verilen darbeyi yumuşatmaya kaydırdığından dolayı Rusya Merkez Bankası’nın yarın faiz oranlarını düşürmesi muhtemel. Birkaç faaliyet göstergesinin açıklanması, savaşın ve yaptırımların ilk tam ayının ülke ekonomisini nasıl etkilediğini ortaya koyacaktır.

 

Fed'in sıkılaştırmasına ek olarak, Çin ve Rusya'daki ekonomik sorunlar da gelişen piyasa para birimleri üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturacaktır. Çin'deki gelişmeler küresel büyümeyi sallayacak kadar etkili. Rusya ekonomisi bu yıl çok keskin bir şekilde daralmaya hazırlanıyor ve küresel GSYİH büyümesinin genel olarak daha yavaş büyümesine katkıda bulunacak. Yavaşlayan küresel büyüme fonunda, gelişen piyasa para birimleri tipik olarak düşük performans gösteriyor. 2022'de ABD ve Çin arasındaki jeopolitik gerilimlerin tırmanması riski de Rusya-Ukrayna çatışmasından sonra gündeme gelebilecek bir olgu.

Kaynak:Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi