MENÜ
Ankara 29°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Fitch, Türkiye'nin Kredi Notunu
Ekonomi
18 Temmuz 2026 Cumartesi 11:09

Fitch, Türkiye'nin Kredi Notunu "BB-" Olarak Teyit Etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "BB-" seviyesinde teyit etti. Kuruluş, kredi notu görünümünü ise "durağan" olarak korudu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye'nin uzun vadeli yabancı para cinsinden kredi notunu "BB-" seviyesinde teyit etti. Kuruluş, kredi notu görünümünü ise "durağan" olarak korudu.

Fitch tarafından yayımlanan değerlendirmede, Türkiye'nin düşük kamu borçluluğu, büyük ve çeşitlendirilmiş ekonomik yapısı, aynı kredi notu grubundaki ülkelere göre daha yüksek kişi başına düşen gelir seviyesi, zor dönemlerde dış finansmana erişim kabiliyeti ve güçlü bankacılık sektörünün kredi notunu destekleyen temel unsurlar arasında gösterildi.

Raporda, Türkiye ekonomisinin orta vadede büyüme potansiyelinin yaklaşık yüzde 4 seviyesinde olduğu belirtilirken, ekonomik büyümenin 2026 yılında yüzde 2,8, 2027 yılında ise yüzde 4,4 olarak gerçekleşmesinin beklendiği ifade edildi.

Enflasyona ilişkin değerlendirmede ise haziran ayında yüzde 32 seviyesinde bulunan yıllık enflasyonun, 2026 yılı sonunda yüzde 29,5'e gerileyeceği öngörüldü.

Açıklamada ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının fonlama maliyetini 300 baz puan artırması ve kredi büyümesini sınırlandırmaya yönelik attığı son adımların, ABD-İran geriliminin ilk döneminde lirayı desteklemek amacıyla yapılan döviz müdahalelerinin ardından uluslararası rezervlerde toparlanmayı güçlendirdiği belirtildi. Brüt döviz rezervlerinin yıl sonunda 167 milyar dolara ulaşmasının beklendiği kaydedildi.

Fitch, dış finansman ihtiyacının kalıcı şekilde azalması, ülkenin dış finansal tamponlarının daha da güçlenmesi ve enflasyondaki düşüşü destekleyen sıkı para politikalarının sürdürülmesine yönelik güvenin artmasının, ilerleyen dönemde Türkiye'nin kredi notunda yukarı yönlü bir revizyonun önünü açabileceğini değerlendirdi.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2026 Ankara Gazetesi