MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Akıllı şehirler Başkent’te buluşuyor
Gündem
19 Aralık 2015 Cumartesi 09:57

Akıllı şehirler Başkent’te buluşuyor

Kamu Teknoloji Platformu’nun düzenleyeceği “Uluslarararası Akıllı Şehirler Konferansı”, dünyada ‘Akıllı şehir’ uygulamasına geçen kentlerin yöneticilerini Başkent’te buluşturacak. Platform Başkanı Erdem Akcıl, “Pilot uygulamayı Ankara’da başlatabiliriz” dedi.

Kamu kurumlarının teknoloji odaklı projeler üreten bir kuruma dönüşmesi için 2013’te kurulan Ankara merkezli bir sivil toplum kuruluşu olan Kamu Teknoloji Platformu’nun düzenleyeceği “Uluslarararası Akıllı Şehirler Konferansı”, dünyada ‘Akıllı şehir’ uygulamasına geçen kentlerin yöneticilerini Başkent’e getirecek. Ankara Sanayi Odası (ASO) himayesinde 4-5 Mayıs 2016 tarihlerinde, Rixos Otel’de düzenlenecek olan konferansın teması, ‘Geleceğin Şehirleri ve Akıllı Şehirlere Dönüşüm’ olarak belirlendi. Konferansta Amsterdam ve Dubai belediye başkanları, ülkelerindeki ‘Akıllı şehir’ uygulaması hakkında bilgi verecek. Uygulamayı, Türkiye’de hayata geçirmek istediklerini belirten Kamu Teknoloji Platformu Başkanı Erdem Akcıl, “Kırsaldan kente göçün artmasıyla birlikte, enerji, güvenlik ve ulaşım alanlarında yatırıma ihtiyaç doğdu. Bu alanlarda yaşanan sıkıntıların kısa vadede çözümleri ancak ‘Akıllı şehir’ uygulamasıyla mümkün. Pilot uygulama için Ankara, İstanbul, Konya ya da Antalya’daki bir belediye, üniversite ya da mahalle seçilebilir” dedi. Akıllı şehir uygulamasının enerji tüketimi ile ulaşım ve güvenlik sorunlarını yüzde 25 azaltacağını kaydeden Akcıl, projeler hakkında şunları söyledi:

BİNALARDA YÜZDE 25 TASARRUF MÜMKÜN

“Enerjinin üretilmesi kadar mevcut enerjinin korunması da sağlanmalı. Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte yapılacak binaların enerji tasarruflu olması için yönetmelikler çıkmasını sağlamaya çalışacağız. Somut olarak bir belediye binasını düşünürsek, harekete duyarlı aydınlatma sensörler sayesinde gereksiz enerji tüketimini önleyeceğiz. Temel anlamda bir bina sadece bu yöntemle yüzde 25 tasarruf sağlayabilir. Bunun tüm şehre uygulanması gerek.

BİSİKLET ULAŞIMA ENTEGRE OLACAK

Ulaşım için de ‘Akıllı Kavşaklar Projesi’ sayesinde kavşaktaki trafik ışıklarındaki bekleme süresini azaltacağız. Kavşaklarda uygulayacağımız proje sayesinde trafik ışığı, araç yoğunluğuna göre ayarlanacak. Ankara için Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Akıllı durak’ uygulamasına entegre edilebilecek ‘Akıllı bisiklet’ uygulaması da ulaşımın akıllanmasını sağlayacak. Otobüslere bisiklet taşıma aparatı, duraklara bisiklet parkı takılacak. Metro-otobüs-bisiklet aynı kartla kullanılabilecek. Herhangi bir suçlu ya da aranan bir araç yüz tanıma sistemi sayesinde kolaylıkla yakalanabiliyor. Pilot bölgedeki mevcut kameralara bu sistemi yükleyerek, emniyet birimlerine uyarı verilmesini sağlayacağız.Birçok problem tek noktadan anında müdahale ve koordine edilerek çözülebilecek.”

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2025 Ankara Gazetesi