
Otomotiv Pazarı İlk Çeyrekte Küçüldü: Satışlar %6,5 Geriledi

Mart Ayı Enflasyonu Açıklandı: Yıllık Oran %38,1'e Düştü

TCDD Raylı Sistemleri Bayramda 2,8 Milyon Yolcu Taşıdı

Bayramı İkramiyesi Farkları Yarın Hesaplara Yatırılacak

Ticaret Bakanlığı'nın 2025 yılı için belirlediği 8 milyar dolarlık e-ihracat hedefi, sektör temsilcileri tarafından olumlu karşılandı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, Türkiye'yi uzun vadede en fazla ihracat yapan ilk 10 ülke arasına taşımak istediklerini belirtti.
Gültepe, küresel ticarette dijitalleşmenin etkisiyle e-ihracatın öneminin giderek arttığını vurgulayarak, 2024'te dünya genelinde e-ihracat hacminin 3,2 trilyon dolara ulaştığının tahmin edildiğini ifade etti. Türkiye'de de e-ihracatın yükselen bir ivmeyle büyüdüğünü söyleyen Gültepe, 2022'de toplam ihracatın %0,9’unu oluşturan e-ihracatın, 2023’te %2,1’e, 2024’te ise %2,6’ya yükseldiğini belirtti. 2024 yılı sonunda 6,4 milyar dolara ulaşan e-ihracat hacminin, 2025’te 8 milyar dolara çıkması bekleniyor. 2028 yılı hedefi ise toplam ihracatın %10’unun e-ihracattan gelmesi.
Bu hedefe ulaşmak için altyapının güçlendirilmesi gerektiğine dikkat çeken Gültepe, TİM olarak "E-İhracat Sekretaryası" kurduklarını, firmalara dijital ticarette rehberlik sunduklarını ve bu yıl geniş kapsamlı bir e-ihracat ticaret heyeti düzenleyeceklerini söyledi.
Küresel Pazarda Sert Rekabet
Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Hakan Çevikoğlu, Türkiye’nin stratejik konumu ve üretim gücüyle küresel ticarette önemli bir oyuncu olduğunu belirtti. Geleneksel ihracatın yanı sıra e-ticaret ekosisteminin hızlı gelişmesinin büyük bir fırsat sunduğunu dile getiren Çevikoğlu, Türkiye'de 550 bin firmanın e-ticaret üzerinden satış yaptığını ve bu alandaki yetkinliklerin e-ihracata olumlu yansıdığını ifade etti.
2024 sonunda 100 binden fazla KOBİ ve üreticinin e-ihracat yaparak 6,4 milyar dolarlık satış hacmine ulaştığını belirten Çevikoğlu, uluslararası pazarda rekabetin yoğun olduğunu, bu nedenle Ticaret Bakanlığı’nın sunduğu desteklerin kritik bir rol oynadığını söyledi.
Pazar Yerleri, Küresel Erişim İmkanı Sağlıyor
Hepsiburada'dan yapılan açıklamada, e-ihracatın geleneksel ihracata kıyasla daha geniş erişim ve esneklik sunduğuna dikkat çekildi. Dijitalleşmenin lojistik ve ödeme altyapılarındaki gelişmelerle büyümeyi desteklediği belirtilirken, e-ihracatın markaların uluslararası alanda daha görünür hale gelmesine katkı sağladığı vurgulandı.
Trendyol ise yaptığı açıklamada, Ticaret Bakanlığı’nın belirlediği e-ihracat hedeflerini desteklediklerini ve bu doğrultuda yatırımlarını sürdürdüklerini belirtti. 2022’de Almanya ofisiyle başlattıkları e-ihracat sürecini Azerbaycan, Körfez ülkeleri ve Doğu Avrupa’ya genişlettiklerini söyleyen şirket yetkilileri, şu an 120 binden fazla satıcıyı küresel pazarlara ulaştırdıklarını ifade etti.
Sektör temsilcileri, e-ihracatın Türkiye ekonomisine katkısının giderek arttığını ve belirlenen hedeflere ulaşmak için altyapı çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini dile getirdi.