Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Uğur Erdener, sıkıntının zirvesinde yaşadıklarını belirterek, sorunların çözümü için ilgili kamu kuruluşlarıyla temasa geçmek zorunda olduklarını söyledi.
İlki geçen ay İstanbul Üniversitesinde yapılan Üniversite Hastaneleri Birliği toplantısının ikincisi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde gerçekleştirildi.
Toplantının açılışında konuşan Prof. Dr. Erdener, üniversite hastanelerinin sorunlarının ülke açısından önemli bir konu olduğunu kaydetti.
''Artık sıkıntının zirvesinde yaşıyoruz'' ifadesini kullanan Erdener, bu nedenle çözümler üretmek ve üniversite hastanelerinin önünü açmak için ilgili kamu kuruluşlarıyla temasa geçmek zorunda olduklarını bildirdi.
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğretim üyesi ve üniversite rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet'in danışmanı Prof. Dr. Faik Çelik de geçen toplantıda alınan, rapor hazırlanarak ilgili mercilere ulaştırılması ve gönüllülük esasına göre çalışma gibi kararların hayata geçirildiğini ancak YÖK içinde komisyon oluşturulması kararının henüz uygulanamadığını belirtti.
Önlerinde fazla zamanları olmadığı için daha hızlı kararlar alınmasının önemine işaret eden Çelik, ''Ne etkili yerlere hükmedebiliyoruz, ne de halimizden anlayan var. Artık demir eldivenlerimizi giymek zorundayız'' diye konuştu.
Birliğin temsil edilmeye ihtiyacı olduğunu kaydeden Çelik, 3 kişilik bir temsil heyeti oluşturulması önerisini dile getirdi.
Çelik, ''Bu heyet, Haziran ayı içinde ekonomiden sorumlu devlet, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Maliye ve Sağlık Bakanları ile görüşmeler yapmalıdır'' diye konuştu.
Toplantıda, Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürü ve YÖK üyesi Naci Ağval, üniversitelerin bütçeleri ile ilgili bir sunum yaptı.
Daha sonra katılımcılar, İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Söylet'in yönettiği toplantıda söz alarak üniversite hastanelerinin gelirlerinin artırılması ve tam gün yasası ile ilgili görüşlerini dile getirdiler.
Toplantıya katılan yetkililerin büyük bölümünün tam gün yasasına taraftar olduklarını kaydeden Söylet, ''Ama endişelerimiz var ve bunda da haklıyız'' dedi.
Söylet, Sağlık Uygulama Tebliği'nde farklı hasta portföyü, harcamalar ve kalite dikkate alınarak bir ödeme sistemi getirilebileceğini kaydetti.
Tam gün yasası ile öğretim üyesi farkı alınamayacağı için üniversite hastanelerinin ortalama yüzde 15-20'lik bir gelirinin ortadan kalkacağını dile getiren katılımcılar, bu yasanın sağlık harcamalarını artıracağı görüşünü savundular.
Ağval da söz konusu yasa yürürlüğe girdiğinde, hastanelerin bu önemli gelir kaynağının sistemden kalkacağını ifade ederek, ''Bunu ikame edecek bir gelir türü oluşturulabilir mi, bunun üzerinde durmak lazım'' diye konuştu.