MENÜ
Ankara 20°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Zeytin Dalı Operasyonu Tamamlandı
Mehmet Algan
YAZARLAR
23 Mart 2018 Cuma

Zeytin Dalı Operasyonu Tamamlandı

Operasyon 18 Mart tarihinde iki aydan kısa bir sürede Türkiye ve ÖSO açısından mükemmele yakın bir şekilde nihayete ermiş oldu.

Türkiye Cerablus'tan İdlip'e kadar Suriye'nin kuzeydoğusuna tekabül eden bir araziye tahakküm eder pozisyonda. Suriye'de son çözüm masası kuruluna dek Suriye içindeki tüm güçler (Amerika, Rusya, İran) hakim olduğu alanları artırmaya çalışıyor. Kuzeybatıdaki bu hat Türkiye'nin elini güçlendiriyor.

Türkiye'nin hakim olduğu bölge 3 yerden oluşuyor. Fırat Kalkanı ile elde edilen Bab-Cerablus şehirleri, Afrin ve İdlip.

Bu üç bölgeden şu an en sorunsuz görünen bölge Fırat Kalkanı Operasyonu ile ele geçirilen bölge. Bu bölgenin halkı Türkiye'yi bir nimet olarak görüyor. Türkiye'nin kısa sürede oraları bayındır kılması, hava saldırılarını engellemesi, gündelik hayatı kısa sürede eski haline getirmesi, ticareti ve hizmeti canlandırması bu algının oluşmasının sebepleri.

Afrin'in nüfusunun ezici çoğunluğunu Kürt. 2012 yılından beri şehri elinde tutan PYD'nin eğitim ve propaganda üzerinden yarattığı sosyalizasyon Türkiye'ye ileride bazı sorunlar yaşatabilir. Bab/Cerablus bölgesinden daha spesifik çözümler isteyebilecek bir bölge.

İdlip ise en sorunlu bölge. Suriye Ordusu hala güneyden her bulduğu fırsatta bu bölgeyi sıkıştırıyor. Ruslar hava saldırıları yapmaya devam ediyor. Çatışmasızlık bölgesi olarak ilan edilmesine rağmen Ruslar El Kaide, Nusra, Heyet Tahrir Şam'ı bahane ederek oralara saldırılar düzenlemeye devam ediyor.

Türkiye Afrin Operasyonu'nu başarılı bir şekilde bitirerek bekle gör politikasına çekilmiş durumda. Çünkü Amerika ve İsrail'in
Suriye'de tekrar aktifleşecekleri, agresifleşecekleri senaryoları var son zamanlarda.

ÖSO, Afrin zaferinden sonra Suriye içinde gücünü artırmış oldu. Daha fazla Suriyeli zaferlerin ortağı olabilmek için ÖSO'ya katılmaya devam edecektir. Afrin alındıktan sonra ortaya çıkan yağma görüntüleri ise ÖSO ile ilgili kötü algıya hizmet edecek bir manzaraydı. Kısa sürede Suriye iç kamuoyundan da büyük tepki gördü bu görüntüler. Türkiye'nin daha fazla müdahil olması gerektiği bir kez daha ortaya çıkmış oldu ÖSO'nun derli toplu bir güç olarak görünmesinde.

Türkiye'de Afrin Operasyonu kamuoyunda Fırat Kalkanı Operasyonu'ndan daha fazla yer buldu. Çünkü kamuoyu Işid'i tanımaz ve tam olarak ne yapmaya çalıştığını anlamlandıramaz pozisyondaydı. Ama PKK/PYD çok daha iyi tanıdığı bir düşman. O yüzden operasyona desteği daha fazlaydı.

Türkiye artık Tel Rifat, Menbiç ve Tel Abyad ile ilgili tezlerini tedricen uygulamaya çalışacak sahada. Tabi tüm bu hamleler önce diplomatik alt yapı sağlandıktan sonra uygulanmaya çalışılacak.

Afrin Operasyonu şunu bir daha gösterdi diplomatik alt yapıyı sağladıktan sonra TSK dünyanın en caydırıcı ve güçlü ordularından biri olmaya devam ediyor.
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi