MENÜ
Ankara 23°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yeni kabine, yeni MYK
Aydın Ünal
YAZARLAR
5 Temmuz 2018 Perşembe

Yeni kabine, yeni MYK

AK Parti’de bir süredir değişim ihtiyacı var. Yeniden Genel Başkan olmasıyla birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan bu değişim ihtiyacını dile getirdi. Kongreler vesilesiyle AK Parti teşkilatında değişimler yapıldı. Belediye başkanlarıyla ilgili adımlar atıldı.

24 Haziran seçim sonuçları, seçmenin AK Parti’de daha fazla ve daha köklü değişim arzuladığını gösteriyor.

Yerel seçimler de yaklaşırken, AK Parti’nin önünde, seçmenin arzuladığı değişimi gerçekleştirmek için iki önemli fırsat bulunuyor.

Birkaç güne açıklanması beklenen yeni kabine ile 18 Ağustos’ta şekillenecek parti üst kademesi, AK Parti’ye köklü değişim için fırsat sunuyor.

Eski sistemde bakanlar kurulu belirlenirken gözetilmesi gereken onlarca kritere bu yeni sistemde ihtiyaç olmayacak. Örneğin eski sistemde TBMM dışı bakan istisna iken, şimdi TBMM’den bakan atanması istisna olacak. Bazı zorunluluklar, bazı dengeler ortadan kalkıyor. Kabineyi oluşturacak Cumhurbaşkanı’nın eli daha da rahatlıyor; Cumhurbaşkanı’nın önünde daha fazla isim seçeneği bulunuyor.

AK Parti’nin son seçimde aldığı oy oranını da hesaba kattığınızda, yeni sistemde artık hata yapma ya da gerekçe üretme marjının iyice daraldığı görülecektir.

AK Parti, dinamik, heyecanlı, cesur, elbette sadakat ve liyakat sahibi bir kabine ile milletin karşısına çıktığında, hem değişim ihtiyacını karşılayıp yerel seçimlerde başarı elde edecek, hem de önümüzdeki 5 yıl, Türkiye’nin hızla büyüdüğü bir dönem olacaktır.

18 Kasım 2002 AK Parti Kabinesi’ni hatırlayınız… Kamuoyunun tanıdığı sadece birkaç siyasetçi vardı; diğer hepsi yeni isimlerden oluşuyordu. Bu yeni isimlerin birçoğu kısa sürede kendilerini ispat ettiler. Hem zorlu süreçleri başarıyla idare ettiler, hem de büyük tecrübe kazandılar.

Yeni sistemin ilk kabinesi, 2002 ruhunu taşıyabilir. Yeni isimler, ama aynı zamanda genç, dinamik, cesur, toplumda umut ve heyecan estirecek isimler AK Parti’yi de, Türkiye’yi de uçurabilir.

AK Parti’nin önünde değişim için önemli diğer fırsat da 18 Ağustos’ta yapılacağı açıklanan kongre ve orada oluşacak Merkez Yürütme Kurulu (MYK).

Kabineden farklı olarak MYK üyelerinin tecrübe ve siyasi akıl sahibi olmaları beklenir. AK Parti, kurulduğu günden itibaren çok sayıda isim yetiştirdi, çok kişiye tecrübe kazandırdı. Dolayısıyla, MYK için yeni isimler bulmak zor olmayacaktır. Genç, dinamik, heyecanlı, cesur, tecrübeli isimler AK Parti teşkilatını dönüştürebilir, motive edebilir, daha fazla harekete geçirebilir, daha fazla heyecan fırtınası estirebilir. MYK’sı gençleşen ve dinamik bir hal alan AK Parti’nin teşkilatı da gençleşebilir. Tavandaki heyecan tabana hızla yayılabilir. Berrak zihinlerin üreteceği fikirler, politikalar, özellikle de cesaretle dile getirilebilecek eleştiriler AK Parti’yi 14 Ağustos 2001 ruhuyla, yani kuruluş ruhuyla daha fazla kucaklaştırabilir.

Kuruluşundan 17 yıl sonra bile AK Parti’nin Türkiye’nin en büyük partisi olabilmesi, Türkiye’nin ve coğrafyamızın ümidi olma vasfını muhafaza edebilmesi, değişebilmesinden kaynaklanıyor. AK Parti değişebildiği için değiştirebildi; değiştirebildiği için büyüdü. Yerel seçimlerde yeni bir zafer kazanmak, daha uzun yıllar Türkiye için hizmet üretebilmek için AK Parti’nin değişmesi, daha çok değişmesi gerekiyor. Yeni bir kabine, yeni bir MYK, bunların ardından gelecek tamamen yenilenmiş belediye başkan adaylarıyla AK Parti değişimi yakalamak zorunda.

Değişim kolay değildir. Ancak AK Parti, zor görevlerin partisidir.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi