MENÜ
Ankara 24°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Türkiye kazandıkça kim kaybediyor?
Markar Esayan
YAZARLAR
7 Nisan 2018 Cumartesi

Türkiye kazandıkça kim kaybediyor?

CHP’nin Afrin ve (askerlerimizi ziyaret eden sanatçılarımız gibi) yine bu konuya dolaylı bağlı konularda bu kadar savruk, cüretkar olmasının siyasi/ahlaki bir dayanağı olabilir mi? Herhangi bir araştırma bu konuda kamuoyunun ezici ağırlıklı görüşlerini ortaya koyacaktır. Bir siyasi parti şüphesiz seçmenlerinin görüşlerini önemser. Bunu ahlaki ve ideolojik bakışıyla uyumlandırır. Bu sentezden de rasyonel bir söylem ve icraatın ortaya çıkması beklenir.

Peki CHP’de neden bu süreçler rasyonel işlemiyor? Bizlerin ıskaladığı ve CHP’nin keşfettiği başka türlü bir gerçeklik ve ahlaki duruş mu var? Bunu samimiyetle soruyorum, çünkü savrulma çok büyük. Merkezde olduğunu iddia eden bir ana muhalefet partisinin temel konularda bu kadar ayrıksı bir yerde konumlanmasının nedeni ne olabilir?

Türkiye’de siyaset yapan, Türkiye’nin gerçekliklerinin farkında olan, HDP gibi belli angajmanları olmayan bir siyasi partinin, ülkenin bekasıyla ilgili bu süreçlere bu kadar alerjik yaklaşması mümkün olamaz. Türkiye Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtlarını yapmasaydı, bugün şehirlerimizde bombalar patlamaya devam ettiği gibi, ülkenin egemenliği de tehlikeye girmişti. Şimdi, bu bir siyasi yaklaşım değil. Bu bir olgusal tespit.

CHP’nin bu kervanına İP, HDP gibi bazı küçük partiler de katılıyor.

Bu sosyolojiyle ayrıksı gruplaşmanın Erdoğan/AK Parti karşıtlığıyla beslendiği doğru. Ama neden bu harekâtları ezici bir şekilde destekleyen vatandaşa rağmen böyle bir tutum alınıyor?

Bunun iki temel nedeni var. İlki, Erdoğan/AK Parti karşıtlığının psikolojik bir sorun haline geldiğinin, dolayısıyla, CHP ve arkadaşlarının yapabileceği her türlü hatanın bu karşıtlık neticesinde hoş görülebileceğinin düşünülmesi. İkincisi ise, Erdoğan ve AK Parti’nin bu harekâtların başarısıyla seçimlere avantajlı bir biçimde gireceği hesaplanarak, bu avantajı mümkün olduğunca gölgelemeye karar verilmesi.

Şüphesiz Erdoğan ve AK Parti’nin böyle tamahkâr bir düşüncesi yok. Esasen bu çapta riskli operasyonlara girişmek, siyasi hesapların üstünde bir bilinç gerektirir ki, iktidar bu bilinci ne pahasına olursa olsun sergilemiştir.

Acaba ne murat edilmişti? Zeytin Dalı’nın sona erdirilememesi ve ülkeye binlerce şehit cenazesinin gelmesi mi? Bu acı bilançonun ülke içindeki siyasi atmosferi değiştirmesi mi? Bunu zaten Gezi, 6-7 Ekim ve 17/25 Aralık’ta denenmemiş miydi?

Afrin zaferi birçok hesabı alt üst etmişe benziyor. Türkiye, Rusya ve İran ile Suriye’nin geleceğiyle ilgili zirveler düzenliyor, nükleer santralının temellerini atıyor.

Ancak CHP kendisini öyle bir denkleme oturtmuş ki, Türkiye kazandıkça, CHP kan kaybediyor…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi