MENÜ
Ankara 29°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Roma tanrı değil…
Markar Esayan
YAZARLAR
11 Temmuz 2020 Cumartesi

Roma tanrı değil…

Ünlü Ben Hur filminin bir yerinde yanlış hatırlamıyorsam Romalı Vali Ben Hur’a –mealen- şöyle diyordu: “Roma en güçlüdür, Roma tanrıdır, ona teslim olmak en iyisidir.” Ben Hur Yahudi bir soyludur ama yurtseverdir. Romalılarla işbirliği yapmak istememektedir.

 

***

Tabii her dönemin bir Roma’sı olmuştur. Şimdi de herhalde Amerika’dır. Yarın belki Çin olur. Geçen yüzyıl Birleşik Krallık’tı. İlginç bir şekilde her yüz yıl bu liderlik değişmektedir. Süper güç olan devlet, medeniyeti temsil ettiğini iddia etmektedir. O dünyaya medeniyeti götürmektedir. İşgal vs. gibi görünen şeyin aslı esasen budur.

 

***

Bugün ABD Mars projeleri ve trilyon dolarlık tekel şirketleri kadar dünyanın herhangi bir yerini 24 saat içinde işgal edebilecek tek güç olmakla övünmektedir. Ben Hur’un zamanından beri bir şey değişmemiş gözükmektedir.

 

***

Kurtuluş Savaşı zamanında da mandacılar vardı. Kimisi Amerikan, kimisi Birleşik Krallık mandasını savunuyordu. Bunlar Romalı vali gibi düşünen insanlardı. Roma’nın tanrı olduğuna inanan o vali gibi… Güç o kadar gözlerini kamaştırmıştı ki bu insanların, teslim olmanın en akılcı yol, diğer seçeneklerin aptallık olduğuna inanıyorlardı.

 

***

Bugün de farklı değildir. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çektiği hışmın nedeni budur. Karşısında dizilenler farkında olsunlar olmasınlar Roma’nın tanrılığına inanmış, başka türlü düşünemeyen insanlardır.

 

***

Ama Roma tanrı değildir. O yıkılamaz denen imparatorluğu barbar akınları yerle bir etmiştir. Bugün Çin ABD’yi yerinden etmektedir. Dünyayı tahakküm etmenin sonu yoktur. Artık devlet fikrini yeniden düşünme vaktidir. Roma zihniyetinden kurtulmak gerekmektedir. Sömürü düzeni terk edilmeli, kazan kazan formülüne geçilmelidir.

 

***

Türkiye’nin gerçekdışı siyaset ürettiği yok. Pek çok konuda haklı çıkıldı ve daha da çıkılacak. Roma’nın tanrı olduğuna inanmıyor, adil bir düzen istiyoruz, o kadar. 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi