MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mustafa Kemal mi Atatürk mü?
Mehmet Metiner
YAZARLAR
17 Eylül 2020 Perşembe

Mustafa Kemal mi Atatürk mü?

CHP içi bu tartışma gerçekte CHP’nin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sadece siyasi hasımlarına karşı değil kendi içindeki iktidar kavgasında da nasıl araçsallaştırdığını göstermesi bakımından ibretamizdir.

Sözü uzatmaya gerek yok.

İşin gerçeği şu: Tarihte farklı Atatürk’ler var.

Dolayısıyla farklı Atatürkçülüklerin olması doğal.

Nitekim herkesin Atatürk’ü farklı olduğu içindir ki Attila İlhan “Hangi Atatürk” kitabını yazmak zorunda kalmıştır.

Atatürk’ü bir tek okuma biçimine mahkûm etmek Atatürkçülüğü de bir tek ideolojik kalıp içinde dondurmak anlamına gelir.

Atatürkçülüğü kendi anlama biçimi üzerinden dogmatikleştirmek, başka Atatürkçü okumaları adeta “Atatürk düşmanlığı” biçiminde tesmiye etmek demokratik ve bilimsel bir düşünüş tarzı olmadığı gibi Atatürkçülük üzerinden yeni kavgalara sebebiyet veren zararlı bir yaklaşımın ifadesidir.

Belli ki CHP içerisinde Atatürkçülüğü kendi anladıkları biçimde anlamayan herkesi velev ki kendi partilerinin yönetici katmanlarında olan kimseler dahi olsalar Atatürk düşmanı bilen dogmatik kafalar var.

Öncelikle bunu görmek lazım.

İkinci olarak şunu görmek lazım: Kılıçdaroğlu CHP’si zaten Atatürk’ün CHP’si değildir. Atatürk’ün CHP’si kendisiyle birlikte öldü. Dolayısıyla mevcut CHP’nin Atatürkçülük anlayışı Atatürk ismini her anlamda bir iktidar sopası veya aracı olarak kullanmaktan öte bir anlama sahip değil.

Gazi Mustafa Kemal deyip Atatürk demeyenleri Atatürk üzerinden sigaya çeken Atatürkçü bir anlayış ne kadar sorunluysa Atatürkçü olmadıkları halde sırf CHP’de siyaset yaptıkları için Atatürkçü görünmek de bir o kadar sorunludur.

Diyeceğim o ki CHP artık bu Atatürk üzerinden siyaset yapan, daha kötüsü Atatürk’ü bir iktidar ve kavga aracı kılan yanlış ve zararlı anlayıştan vazgeçmelidir.

Atatürk sadece CHP’lilerin, hatta sadece bir kısım CHP’lilerin Atatürk’ü ise, bir başka deyişle o azınlıkçı CHP güruhunun Atatürkçülük anlayışına katılmayan herkesin Atatürk üzerinden düşmanlaştırılması siyasetin bir parçası ise, o vakit Atatürk’e en büyük kötülüğü asıl bu Atatürkçü CHP’liler veriyor demektir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yakasından düşün artık.

Kendi iç kavgalarınızda da Atatürk’ü bir kıyım makinası olarak devreye alabiliyorsanız siyaseten düşman gördüklerinize neler yapabileceğinize değinmeye gerek yok. 

Atatürk’ü ortak değer olmaktan uzaklaştıran bu siyaset anlayışı sadece toplumsal kutuplaşmayı değil CHP içindeki yarılmayı da derinleştiriyor.

Atatürk’ü kendi siyasi kavgalarının aracı kılanların Atatürk’e verdikleri zararı Atatürk düşmanları vermemiştir demek hiç de abartılı olmaz.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi