MENÜ
Ankara 27°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Mühendislik çöküyor...
Markar Esayan
YAZARLAR
14 Mayıs 2020 Perşembe

Mühendislik çöküyor...

Siyaset tabii ki biraz da mühendislik işidir. Ama bu mühendisliği meşru siyasi partiler ve aktörler yapmalıdır. Başka ülkeler, onların sivil toplum, medya veya istihbarat örgütleri bu işe soyunmamalıdır. Çünkü doğal olmayan müdahaleler o ülkeye mutlaka fenalık getirir.

 

***

Müdahale eden aktörlerin o ülkenin gördüğü zarar ile ilgili bir endişeleri olmayacağı gibi, çoğunluk bundan memnun da olacaklardır. Devletlerinin iç işlerine müdahale ettirmemek, memleketin gündemine, kaynaklarına, insanına sahip çıkmak o ülkenin insanlarının yapacağı, yapmaları gereken bir iştir.

 

***

Bu manada Türkiye tıpkı Birinci Kurtuluş Savaşı’nda olduğu gibi, şu son yirmi yılda bu mücadeleyi vermek zorundaydı. Bunu bizlerin yerine İngilizler veya Amerikalılar yapacak değildi. En son bir müttefike, Almanlara bel bağladığımızda imparatorluğu kaybettik.

 

***

Şimdi ise sürecin ciddiyetini, yapılmak zorunda olanların muhteviyat ve acilliğini çok iyi kavramış ve artık kendi partisini de aşmış, ülke liderliğini üstlenmiş bir liderlik gerçeği ile karşı karşıyayız. Sayın Erdoğan’ın liderliği, (nasıl Türkiye Türkiye’den büyük bir olguya tekabül ediyorsa) bir siyasi parti genel başkanlığının da ötesinde, birleştirici bir unsura dönüşmüş ve dönüşmektedir.

 

***

Buradan siyasi partilerin önemsizleştiği sonucu asla çıkmamalıdır. Cumhur İttifakı’nın önemi, tek bir sözle ifade etmek gerekirse, eşsizdir. 15 Temmuz’da halkın sokaklarda, meydanlarda kurduğu bir ittifaktır bu. Bu ittifakın karşısına arkaplanı yavaş yavaş ortaya çıkan Millet İttifakı’nı mühendislikle diktiler. Bugün HDPKK İP’den hesap sormakta, diyet istemektedir. Çünkü CHP, İP, HDP ve Saadet’ten oluşan Millet İttifakı bir mühendislik ürünüdür. Başarısız oldukça foyaları daha da ortaya çıkacaktır.

 

***

Bu noktada MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli de tarihi bir rol oynamakta, Cumhurbaşkanımızla birlikte burçları boş bırakmamaktadır. Her iki lider de “önce ülkem” diyerek hareket etmekte, küçük hesapların peşinden gitmemektedir. Bu tarihi ittifak büyük nefret çekmektedir tabii.

 

***

Ama bu kavga ya verilip düze çıkılacak, ya da sonu çok kötü bitebilecek maceralara sürüklenilecektir. Millet İttifakı’nın bileşenlerinin ve yeni kurulan averaj partilerinin ortak çabası bu hayati gerçeği itibarsızlaştırmaktır. Böylelikle tabanlarını bir süre daha tutabileceklerini ve sonuç alabileceklerini düşünüyorlar.  

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi