MENÜ
Ankara 27°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Model çok net…
Markar Esayan
YAZARLAR
24 Eylül 2020 Perşembe

Model çok net…

Bretton Woods dünya sistemi tel tel dökülüyor. Artık herkes İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan düzenden “eski” diye bahsediyor. Bu doğru. Eski sistem Batı hükümranlığına dayandığı ve örtülü bir sömürü ekonomisini işlettiği için hızla kan kaybediyor. Çin’in kapitalistleştirilmesi, AB gibi projeler süreci seksenlerden bugünlere doğru uzattı o kadar.

 

***

Ama batıda kimsenin aklına daha adil ve sürdürülebilir, küçük insanları böcek gibi görmeyen bir sistem kurmak gelmedi. Bunun yerine yönetimler 2008 Mortgage krizi gibi alçakça soygunların yapılabilmesini sağlayan yasal altyapıları hazırlamak üzere lobi şirketleri ile düşüp kalktılar. Trump’ın başkan seçilmesinin en büyük nedeni de budur. Kendi halkına acımayan bu zihniyetin Türkiye’ye saldırmakta da beis görmeyeceği belli değil midir?

 

***

Türkiye ise AK Parti iktidarı ile dünyadan çok farklı şekilde ayrıştı. Çıkan çatlak seslere bakmayın siz; gerçek budur. Serbest piyasa kuralları ile çelişmeden, ama liberalizm diye vatandaşını ne idüğü belirsiz “piyasa” denen canavara yem etmeyen bir modern sosyal devlet modeli ortaya koydu. Bunu kendi meşrebince ve onca sert mücadeleyle, Ortadoğu’nun komşusu olarak yaptı. Bu muazzam bir başarıdır.

 

***

Tam da bu yüzden, gelirde adalet sağlanma yoluna girdiği, Türkiye krizlerle soyulamadığı için bu saldırılar geliyor ya. Tabii bu işin kahramanı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dır. Milletin lehinde modeller bu zihniyetin hoşuna gitmez. Bakın Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye Modeli dediği bu sistemin kalbini nasıl anlatıyor.

 

***

“Dünyanın hiçbir yerinde insani değerler üzerine bina edilmiş böylesine samimi bir demokrasi, adil bir kalkınma hedefi, köklü bir hak ve adalet ideali bulunmamaktadır.”

Bu kadar net…

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi