MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
İNSANIN GELECEĞİ
Ahmed F. YÜKSEL
YAZARLAR
4 Şubat 2013 Pazartesi

İNSANIN GELECEĞİ

Düşüncem AKLI  irdeleyerek, onun “ İnsanın geleceğinde” katkıları olduğunu ve yaşamında nasıl bir yer tuttuğunu vurgulamaktır.

Akıl, Mutlak Yaratıcı’nın İnsan’a bahşettiği çok önemli ve gerekli bir özelliktir. Bazı zamanlarda sevincin, bazen de bir tehlikenin habercisidir. O gerçek bir dosttur. Duymak istediğimizi değil, gerçeği bize ulaştırandır. Ayrıca olumlu ve olumsuzu, kinaye edilerek söyleneni algılayıp hissetmemize yardımcı olur. Zihinsel faaliyetlerin baş tacı hiç şüphesiz ki akıldır. Aklın her şeyin üstesinden gelebildiği söylenir.

Bireyleri düzlüğe çıkaracak kararlar akıl tarafından alınır. Akıl insanı tutkulardan uzaklaştırır.
Bir olaya farklı açılardan bakmamıza yardımcı olur. İşlerin iyiye veya kötüye doğru gittiğine o karar verir. Bireyin ve toplumun sağlığı akıl sayesinde olmaktadır. Geleneklerin egemenliğindeki toplumun kuralları akıl sayesinde saf dışı edilebilir. Daha “ özgür ve farklı bir gelecek” için akılla yürümek zorunludur. Ve insan çağdaş görüntülere akıl ile ulaşabilir.
Aklı değerlendiremeyenlerin en tehlikeli yanı maddi değerlere önem vermesidir. Akıl sayesinde insan günlük hayatın katmanlarını deşifre edip somut hale getirebilir. Manevi değerler ise akılsızlıkla yok olur gider. Onun yok sayılması, görmezden gelinmesi, dışlanması, mutlak değerlerin aşağılarına doğru itilmesi anlamına gelmektedir. Akılsızlık sahte bir özgürlük iddiasını da ortaya fırlatıverir. Olayların akışı sırasında kendini hemen belli eden ve yön veren yine o’dur.
Aklını kullanamayanlar; gezip tozmakta, istediği gibi at koşturmakta, sevişmekte, istediğine istediğini söylemekte,  düşünme zahmetine katlanmadan konuşabilmekte ve sahiplik duygusuyla yaşamada alabildiğine özgürdür
İnsan; akıl, beden ve ruhun yanı sıra, doğuştan getirdiği iç güdülere sahiptir. Çoğu zamanda güdüleriyle yaşar gider. Ve zaruri olan ihtiyaçlarını ön planda tutar. Bu arada öte yaşama hazır olabilmek duygusu da ara sıra kendini yoklar. Bu kontrolü yapan aklıdır.  “Gününü gün et” ,  “hiçbir  yarın, düşünmeye değmez”  , “hayatını yaşa”, gibi olumsuz kabul edilecek düşünceler akıl yoluyla doğru yola oturtulur.. Ancak ünlü felsefeci Kant  ise ”Bu tür bir  aklın kendi kendini kavrayamayacağı, başka akıllara da gereksinim olduğu “ sözleriyle dikkatleri bir başka AKLA çekmektedir
Kant’ın ortaya koyduğu  bu düşüncenin, felsefe ve psikolojiyi derinden etkilediği söylenir. Ancak, bahsi geçen sınırlı sayılabilecek ve doğal olan işleri yürütebilecek bir  AKIL ile  onun felsefesini algılayabilmek pek de kolay olmaz.

Sıradan insanları bir kenara bırakın,  tasavvuf felsefesi ile uğraşan, hayatı büyük meşakkâtler ve tefekkürle geçen,  deneyimli, sıra dışı gibi kabul edilen bireylerin dahi bu evrensel aklı, tasavvuf yönüyle bilinen Aklı Küllü yakalayabilmeleri kolay kolay  mümkün değildir..
Gününü gün etmeye çalışan,  veya hümanist duyguların ötesine geçemeyen, mantıklı düşünemeyen, Allah’ı tanıma ve bilme gayretiyle değil, Öte/ahiret kaygısıyla yaşayan insanın, bu boyutu algılayabilmesi, bu noktalara ulaşabilmesi  söz konusu bile olamaz.
Söylenilenleri manidar bulan ve hoş karşılamayanlar olabilir.
Bu onların kendi bilecekleri iştir. Ama bu görüşlerinde  çakılı kalmadan evvel lütfen bu konuya paralellik taşıdığına inandığım   Hz. Muhammed’in (a.s.) “ Ebrarın hasenatı, mukarrebun zümresinin yanında eksikliktir, noksanlıktır “ , “ Ya Ali sen Allah’a aklın ile yakıyn ol “ şeklindeki sözlerini dikkate alsınlar, muhakeme ve tefekkür etsinler.
Böylece Yüksek Akla ulaşan kapıyı aralamış, farklı bir geleceği belirlemiş olurlar.
 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi