MENÜ
Ankara 27°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Hatay Basın Tarihi
Mehmet Algan
YAZARLAR
16 Şubat 2018 Cuma

Hatay Basın Tarihi

Bu hafta bir kitap tanıtımı yapmak istiyorum. Kitabımız Hatay Basın Tarihi. Basım tarihi 1985. Yazarı Mehmet Tekin hoca. Hatay’ın beşeri ve siyasi tarihi üzerine okumalar yapıp yolunuzun Mehmet Tekin hoca ile kesişmemesi mümkün değildir. Şu an yaşayan en büyük Hatay tarihçisidir cümlesi yanlış bir cümle olmaz. Allah Mehmet Tekin hocaya sağlık ve sıhhat versin.

 

Ben kitabı İskenderun'daki Doğan Sahaf’tan bulup satın aldım. Şu an baskısı var mı satışı devam ediyor mu bununla ilgili bilgim yok. 

 

Mehmet Tekin hoca kitabı üç bölüme ayırmış:

  • Sancak Dönemi Basını
  • Hatay Devleti Dönemi  Basını
  • Hatay Vilayeti Dönemi Basını

 

Mehmet Tekin hoca bu üç dönem içinde toplam 181 gazeteyi incelemiş.

 

İlk dönem gazetelere Hatay’ın anavatana katılma mücadelesi ve karşıtlarının fikir mücadelesi yansımış. Hatay’ın anavatana bağlanma sürecinden sonra 1940’ların ikinci yarısında CHP’nin içinde ortaya çıkan muhaliflerin gazete kurduklarını ve basında aktif olduklarını görüyoruz. 50’ler Demokrat Parti dönemi. 60’lar ihtilal ve onun gölgesinde geçiyor. 70’lar sağ sol mücadelelerinin yansıdığı dönemler olmuş ve 12 Eylül’e giden süreci hazırlamış. Kitap 85 yılında basıldığı için daha sonraki süreci haliyle okuyamıyoruz. Hulasa kitap sayesinde yakın siyasi tarihimizi okumak da mümkün. 

 

Kitabın güzel tarafı kuru bilgiler verip geçmiyor. İncelediği gazetelerden metinler paylaşıyor bu da kitabın okunmasını zevkli kılıyor. 

Mesela kitaptaki Refik Halid Karay detayı edebiyat severlerin de fazlasıyla ilgisini çekecek bir özelliği kitabın. Karay, Milli Mücadele’ye muhalif olduğu için 150’likler listesinde ülkeyi terk eden o dönemin münevverlerinden. Türkçeyi en güzel kullanan yazar betimelemesini fazlasıyla hakkeden kalem üstadı. Halep ve Beyrut’ta sürgün hayatı yaşıyor. Ama Halep ve Hatay’daki Türk basını sayesinde Türkiye ve Türkçeyle bağı kopmuyor. Milli Mücadele’ye muhalifken Hatay’ın anavatan bağlanma mücadelesine kalemiyle destek veriyor. Gurbet Hikayeleri’nin bir kısmı o zamanlar Türkiye topraklarında olmayan Hatay’da geçiyor. Refik Halid, kendi ölüm ilanını verdiği muzipliği de Halep’te basılan Doğruyol gazetesinde yapmıştı. 

 

Kitap ile ilgili anlatacağım diğer bir husus da kitabın üzerindeki imzadan kaynaklı. Sahaftan satın aldığım kitapta Mehmet Tekin hocanın imzası var. Adına imzaladığı kişi de Ali Göçmen.

 

Ali Göçmen, kitabın içeriğinde ismi geçen bir gazeteci, siyasetçi ve tüccar. Sınır Taşı, Dağ Yeli ve Antakya gazetelerini çıkarmış bir müteşebbis. 70’li yıllarda Türkiye İşçi Partisi’nin il başkanlığını yapmış daha sonrasında 90’larda HEP, HADEP çizgisinden siyaset yapmış. 5 Mart 1971’deki Kırıkhan Olayları’nın aktörlerinden. Kırıkhan Olayları matbaa baskını olmasıyla daha önceki Tan Matbaası baskınını hatırlatan, içerdiği provokasyon, tertip ve kanlı nümayişler ile Maraş ve Çorum olaylarının öncülü gibi görünen bir vaka. Ali Göçmen, Aleviler ve Alevilik tarihi ile ilgili kitaplar yazıyor son yıllarda.

 

 Rızkını medya sektöründen elde eden emekçilerimize selam ederek yazıyı sonlandıralım. 

 

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi