MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Demokrasinin düşmanları kimlerdir?
Vedat Bilgin
YAZARLAR
22 Mart 2021 Pazartesi

Demokrasinin düşmanları kimlerdir?

Demokrasinin düşmanlarının kimler olduğunu anlamak çok zor değildir, çünkü demokratik değerler, demokratik ilkeler karşısındaki tavırlar, demokratları ve demokrasi karşıtlarını ortaya çıkaracak kadar açıktır.

Bir toplumda başkalarının siyaset yapma hakkını ihlal edenler, onların üzerinde şiddet ve tehdit araçlarıyla korku salanlar, çocukları kaçırıp terör örgütüne eleman temin edenler, mahalli halk üzerinde tehdit-terör-korku yaratarak sindirip çaresiz bıraktıktan sonra 'bakın bize oy veriyorlar' diyenler; halka baskı kurarak başka örgütlenmelere ve siyasal eğilimlere yasak getirenler dahası silahlı bir örgütle bağlantılı bir biçimde çalışarak onun söylemini siyasete taşıyanlar demokrasi düşmanlarıdır. Anti demokratik hareketler etnik veya mezhepsel ya da ideolojik hangi gerekçelere dayanırlarsa dayansınlar buna bakılmaksızın şiddet araçlarıyla, bu araçları kullanan örgütsel yapılarla hele PKK/PYD, FETÖ, IŞİD gibi cinayet örgütleriyle ilişki içindelerse, onların demokrasi düşmanı olup olmadığını tartışmak ancak saflık olur.

ÖZGÜRLÜK YA DA ÇARESİZLİK

Demokratik sistemler, tarihsel bakımdan bireysel haklardan başlayarak siyasal toplumsal ekonomik haklara kadar uzanan, insanların bütün hukukunu kuşatan siyasal düzenlerin adıdır. Burada siyasal haklar hem insanların seçme seçilme hukukunu hem de devlet üzerindeki iktidarın, belli aralıklarda yapılan seçimler vasıtasıyla halk iradesi tarafından belirlenmesini kapsamaktadır.

Demokratikleşme süreçleri ülkelerin toplumların tarihsel özelliklerine bağlı olarak yaşanan olayların sonucuna göre şekillenmektedir. Bu bakımdan siyasal özgürlüklerin temelinden bireylerin siyasi hakları vardır. Bu haklara sahip oldukları için insanlar özgürce davranırlar, bu hakkın engellenmesine karşı ise, insanlar devletin koruması altındadır.

Demokratik sistemlerde her türlü siyasal ideolojiyi, siyasal fikri savunmak, bunu demokratik yöntemlerle ortaya koymak esastır; bu yöntemler siyasal örgütlenme, düşünceleri yaymak için gerekli teknikleri kullanma, ifade etme, propaganda faaliyetleri toplantı, gösteri yapma, yayın organlarında görsel ya da yazılı ifade etme gibi yolları kapsamaktadır.

SİYASET VEYA TERÖR

Siyasal özgürlüklerin düşmanları, aynı zamanda demokrasinin düşmanlarıdır, çünkü demokrasi bireyden toplumsala uzanan siyasal özgürlüğün kullanılmasına dayanan bir sistemdir; özgürlükler tehdit altındaysa demokrasi tehdit altına girer, başta yaşama hakkı olmak üzere, hak ve özgürlüklere savaş açılmışsa bu doğrudan demokrasiye açılan bir savaştır.

Demokrasi düşmanı siyasal hareketlerin, partilerin arkasında ne kadar destek var, ne kadar oy aldılar diye bakılamaz; DEAŞ, FETÖ uzantısı partiler olsaydı veya var olan PKK/PYD'nin uzantısı partilerin arkasına ne kadar destek var diye bakılamaz; çünkü bunların arkasındaki güç cinayet örgütleridir. Anti- demokratik parti örgütleri 'şu kadar oy alırlarsa yollarına devam ederler, şu kadar oy almışlarsa kapatılırlar' tartışması saçmadır. Yurttaşların o partilere verdikleri oylar, zaten 'bizim siyasal özgürlüklerimizi yok edin, terör örgütüne yaslanın' anlamını taşıyamaz. Kısaca, demokrasi düşmanlarına verilecek cevap açıktır.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi