MENÜ
Ankara 25°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırım hassasiyeti
Erkan Zorlu
YAZARLAR
23 Ağustos 2023 Çarşamba

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kırım hassasiyeti

Rusya ve Ukrayna arasında devam eden savaş, bölgede ve dünyada büyük endişe yaratıyor. 24 Şubat 2022’de başlayan savaşta, Rus ordusu Ukrayna topraklarını işgal etmeye ve ilerlemeye çalışıyor. Ukrayna ise uluslararası toplumdan destek bekliyor.

Savaşın en önemli nedenlerinden biri, 2014 yılında Rusya’nın ilhak ettiği Kırım yarımadası.

Kırım, tarihi, kültürel ve stratejik açıdan Ukrayna için çok önemli bir bölge. Ancak Rusya, Kırım’ı kendi toprağı olarak görüyor ve buradaki hakimiyetini pekiştirmek istiyor.

Ukrayna, Kırım’ın ilhakını asla tanımadı ve uluslararası hukuka aykırı olduğunu savundu. Bu nedenle, bu yıl Kırım Platformu’nu kurdu.

Kırım Platformu, Kırım’ın işgaline karşı barışçıl yollardan mücadele etmek ve Kırım davasını uluslararası gündemde tutmak amacıyla oluşturulan bir inisiyatif.

Kırım Platformu’nun ilk liderler zirvesi, 23 Ağustos 2023’te Ukrayna’nın başkenti Kiev’de düzenlendi.

Zirveye, Avrupa Birliği, NATO, Birleşmiş Milletler gibi uluslararası örgütlerden liderler ve üst düzey yetkililer katıldı. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da zirveye video mesaj gönderdi.

Erdoğan, zirvede yaptığı konuşmada, Kırım Platformu’nun Kırım konusunda vermek istedikleri mesajlara güç katacağını belirtti.

Erdoğan, “Kırım’ın ilhakını gayrimeşru kabul ediyoruz ve tanımıyoruz. Kırım Tatarları başta olmak üzere Kırım halkının haklarını savunmaya devam edeceğiz” dedi.

Zirvede alınan kararlara göre, Kırım Platformu her yıl liderler düzeyinde toplanacak ve işgal altındaki Kırım’daki insan hakları ihlallerini izleyecek. Ayrıca, Kırım Platformu üyeleri, Rusya’ya yönelik yaptırımları sürdürecek ve artıracak.

Kırım Platformu, Ukrayna’nın direnişini gösteren bir adım olarak değerlendiriliyor. Ancak Rusya’nın tutumunu değiştirmesi için daha fazla çaba gerekiyor. Savaşın sona ermesi ve bölgede barışın sağlanması için uluslararası toplumun daha aktif rol alması bekleniyor.

Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu yazı henüz yorumlanmamış...

Yazarın Diğer Yazıları
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi