MENÜ
Ankara 21°
Ankara Gazetesi
PAYLAŞ 
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Facebook'ta Paylaş
Yem ham maddelerindeki vergiler indirilsin
Ekonomi
25 Nisan 2019 Perşembe 12:03

Yem ham maddelerindeki vergiler indirilsin

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği (TÜRKİYEM-BİR) Başkanı Ülkü Karakuş, yem fiyatlarının düşmesi için, ürün ham maddelerindeki KDV ve gümrük vergilerinin indirilmesi gerektiğini belirtti.
Ankara Ticaret Odası (ATO), TÜRKİYEM-BİR, Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü ile Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü iş birliğiyle ‘Et, Süt, YemKardeşliği’ başlıklı toplantı düzenlendi. Yem sektörünün ithal ürünlere her yıl daha fazla bağlı hale geldiğini vurgulayan TÜRKİYEM-BİR Başkanı Ülkü Karakuş, karma yem üretiminin yüzde 45’inin ithal ham maddelerden kaynaklandığına dikkati çekti. Karakuş gübre, mazot, tohum, elektrik gibi girdilerin yanı sıra yem ham maddelerinde önemli fiyat artışları yaşandığını belirten Karakuş, ATO’daki toplantıda yaptığı konuşmada şunları kaydetti:

FİYAT PARİTELERİ DENGELENMELİDİR

“İthal edilen yem ham maddelerinin büyük bir bölümü transgenik yapıdadır. Şu anda ülkemizde 36 transgenik ürün sadece yem amaçlı onaylı iken, AB’de yem ve gıda amaçlı onaylı transgenik ürün sayısı 125’e çıktı. Transgenik ürünlerin hayvansal ürünlere geçişi konusunda somut bir literatür bulunmadığı da göz önüne alınarak Türkiye’nin hem gıda hem yem amaçlı olarak onaylı ürünlerdeki rakamının bir an önce AB ile eşitlenmesi gereklidir.
Yem fiyatlarının düşmesi için karma yeme, yüzde bazında destek verilmeli, tüm yem ham maddelerinde KDV ve gümrük vergileri düşürülmeli, transgenik ürünlerdeki sorun çözülmeli, devletin elinde olan ve yem maliyetlerini etkileyen faktörler gözden geçirilmeli, yem ham madde fiyatlarında istikrar sağlanmalı, süt/yem, et/yem fiyat pariteleri dengelenmelidir.”
Yorum Ekle
Yorumunuz gönderildi
Yorumunuz editör incelemesinden sonra yayınlanacaktır
Yorumlar

   Bu haber henüz yorumlanmamış...

Benzer Haberler
Sayfa başına gitSayfa başına git
Masaüstü Görünümü  ♦   Künye
Copyright © 2024 Ankara Gazetesi